Quantcast

Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον οι έλεγχοι 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

Με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη απο εδώ και στο εξής, οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ), στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές, θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα χάρη στο νέο Πληροφοριακό Σύστημα των ΔΥΕΕ, που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

«Ένα νέο πληροφοριακό σύστημα έρχεται να αναβαθμίσει το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να κατοχυρώσει κανόνες απόλυτης διαφάνειας στη συνολική διαδικασία. Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα βρίσκεται υπό την ευθύνη και λειτουργία της ΓΓΠΣΔΔ και έρχεται να κλείσει μία ανοικτή πληγή στην οργάνωση και λειτουργία του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων και των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποίησε ένα νέο χρηστικό πληροφοριακό σύστημα για τον δημοσιονομικό έλεγχο των δαπανών των φορέων της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης. Ένα σύστημα δομημένο στη σύγχρονη τεχνογνωσία που διασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας, υιοθετώντας αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές, αναβαθμίζει τις σχετιζόμενες υπηρεσίες και είναι σε θέση να εξυπηρετεί πλέον με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα βεβαιωμένες ανάγκες των ελεγκτών. Ευχαριστώ τις Γενικές Γραμματείες Δημοσιονομικής Πολιτικής και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για το έργο που επιτέλεσαν».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αυτό το σύστημα επιτυγχάνεται ένας κεντρικός στρατηγικός στόχος: Οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού να κατευθύνονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων σκοπών με τρόπο αδιάβλητο και χωρίς αθέμιτες πρακτικές. Παράλληλα, με την παραγωγική λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία των δημοσιονομικών ελέγχων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους. Τσυτόχρονα, επιτυγχάνεται επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου των ελέγχων και άμεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.Το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τεχνογνωσία και πόρους της ΓΓΠΣΔΔ, βρίσκεται, δε, υπό την πλήρη λειτουργική διαχείριση και ευθύνη της, υιοθετώντας τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, παρέχοντας συνάμα τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του με επιπρόσθετες λειτουργίες.

Σημειώνεται, ότι το πληροφοριακό σύστημα υπήρξε πάγιο αίτημα τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και των ίδιων των ελεγκτών. Δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, την οποία η ΓΓΠΣΔΔ υποστηρίζει, στο πλαίσιο της αποστολής της για την συνολική τεχνολογική υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω του συστήματος θα ελέγχονται όλοι οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις), πάνω από 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμοι, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κ.λπ.) και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλες οι προϋπολογισθείσες δαπάνες της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης θα ελέγχονται πλέον δημοσιονομικά μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος. Ενδεικτικά, το σύστημα θα διαχειρίζεται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που αφορούν εθνικούς πόρους (κονδύλια κρατικού προϋπολογισμού και προϋπολογισμού φορέων γενικής κυβέρνησης). Οι δημοσιονομικοί έλεγχοι μέσω σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων καθίστανται απαραίτητοι προκειμένου να εντοπιστούν αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αποτελούν, δε, διεθνή πρακτική που ακολουθούν όλα τα σύγχρονα κράτη.

Και ο Γ.Γ Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μίλησε για το νέο πληροφοριακό σύστημα, επισημαίνοντας ότι «η ΓΓΠΣΔΔ δημιούργησε ένα κομβικής σημασίας πληροφοριακό σύστημα, με σημαντική πολυετή προσπάθεια των στελεχών της. Το πληροφοριακό σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων υποστηρίζει και ικανοποιεί χρόνια αιτήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία για την ανάπτυξη ενός νέου τεχνολογικού εργαλείου που ενισχύει την εποπτεία των δαπανών του κράτους και συμβάλλει στη προστασία και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογούμενων. Το σύστημα θα αξιοποιηθεί για όλους τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, περισσότερους από 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα».