Ιερώνυμος στην εκδήλωση του ΕΛΙΚΑΡ: Η επιστήμη γίνεται αφορμή διακονίας και αγάπης (φωτογραφίες)

«Μόνο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο θα διαφυλάξουμε το αγαθό της υγείας»

«Μόνο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο θα διαφυλάξουμε το αγαθό της υγείας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Αναλυτικότερα, ως πρόεδρος του Ιδρύματος, επισήμανε ότι «είναι σημαντική η παρουσία και η δράση τέτοιων φορέων στην ελληνική πραγματικότητα. Η ενημέρωση του κόσμου για θέματα καρδιολογικής υγείας και παθήσεων, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, η διοργάνωση συνεδρίων, η παροχή υποτροφιών σε νέους ιατρούς για σπουδές στον χώρο της Καρδιολογίας και πολλές άλλες δράσεις αποτελούν αληθινή ευεργεσία προς την κοινωνία μας και προς την επιστημονική κοινότητα. Μόνο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο θα διαφυλάξουμε το αγαθό της υγείας».

5387693

 

Κατόπιν, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε αναφορά στις δράσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει το ΕΛΙΚΑΡ τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους για να σημειώσει πως «χιλιάδες συνανθρώπων μας συνάντησαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους υποχρεώσεων τα συνεργεία του Ιδρύματος, δέχθηκαν ενημέρωση για θέματα υγείας και σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση κάποιου προβλήματος, το οποίο αγνοούσαν, αποδείχθηκε σωτήρια για την περαιτέρω πορεία της ζωής τους. Αυτή η προσφορά καθιστά αισθητό στην κοινωνία το ότι η γνώση δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στους τοίχους των σπουδαστηρίων, αλλά να υπηρετεί τον άνθρωπο. Η επιστήμη γίνεται αφορμή διακονίας και αγάπης. Όχι μόνον αυτό. Όταν η κοινωνική ευαισθησία των επιστημονικών φορέων αφ’ ενός και το υψηλό επίπεδο επιστήμης που καλλιεργείται στην πατρίδα μας αφ’ ετέρου καθίστανται συλλογική συνείδηση, τότε μπορούμε να υπάρξουμε ως κοινωνία ισότιμα στο διεθνές περιβάλλον, να καλλιεργήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, να απορροφήσουμε χωρίς φόβο ό,τι καλό και να το αντιπροσφέρουμε γενναιόδωρα στην ανθρωπότητα».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να συγχαρεί τα μέλη του Ιδρύματος για τα 30 χρόνια προσφοράς του, ιδιαιτέρως όσους βραβεύθηκαν στην αποψινή εκδήλωση, τους διοργανωτές, αλλά και τον καθηγητή Παύλο Τούτουζα, τον γενάρχη αυτής της προσπάθειας.

5387718

Το παρών έδωσαν υπουργοί, καθηγητές και διακεκριμένοι επιστήμονες.

5387697

Βασικοί σκοποί του Eλληνικού Iδρύματος Kαρδιολογίας, όπως ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα της σύστασής του, είναι:

– Η διαφώτιση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.

– Η διοργάνωση πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων, με θέματα που αφορούν στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των νόσων του κυκλοφορικού συστήματος.

– Η διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων.

– Η απονομή υποτροφιών για μετεκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και η ηθική και υλική ενίσχυση ερευνητικών εργασιών.

– Η στενή συνεργασία των γιατρών με τις αρχές και τους κοινωνικούς παράγοντες της χώρας.

– Η λειτουργία πρότυπου ερευνητικού κέντρου, που σκοπό θα έχει την ενασχόληση με την έρευνα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

5387704
5387701
5387710
5387695