«Ιανός» – Καρδίτσα: 2 νεκροί, 2 αγνοούμενοι, 5.000 πλημμυρισμένα σπίτια

ΟΙ 5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Τι συνετέλεσε σε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

 

 

Τους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας, ανέλυσε ο Ευθύμης Λέκκας.

 

 

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες:

 

 

Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

 

Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.

 

Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.

 

Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

 

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

 

 

Μεγάλες οι καταστροφές στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία

 

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο καθηγητής.

 

Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία

 

Από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία και ειδικά την περιοχή της Καρδίτσας έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται.

 

 

Το Σάββατο το πρωί, νεκρός βρέθηκε ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιος του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

 

 

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα ήταν το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από σπίτια και την εκκλησία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

 

Ποτάμια και σπίτια πλημμύρισαν στην Καρδίτσα

 

Την ίδια στιγμή, μία γυναίκα αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής στην Καρδίτσα. Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα στο Μουζάκι η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητό της. Το ΙΧ που οδηγούσε βρέθηκε, χωρίς εκείνη μέσα σε αυτό, και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της.

 

 

Επίσης, αγνοείται ένας βοσκός στο Μουζάκι, σε ορεινή περιοχή.

 

 

Στη δίνη της κακοκαιρίας η Θεσσαλία

 

Η κακοκαιρία «Ιανός» έπληξε σφοδρότατα ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στον Αλμυρό Βόλου, ξημερώματα Σαββάτου απεγκλωβίστηκαν τα τρία άτομα που κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά. Οι τρεις εργαζόμενοι, μετά από επιχείρηση οκτώ ωρών από τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ, κατάφεραν να βγουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Ξηριά λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα.

 

Οι τρεις εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εργοτάξιο, στη λιμνοδεξαμενή του Ξηριά και αντιλήφθηκαν αργά τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Προκειμένου να μην τους παρασύρουν τα ορμητικά νερά, σκαρφάλωσαν σε κλαδιά δέντρων, περιμένοντας τους άνδρες της πυροσβεστικής να τους απεγκλωβίσουν. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα, αλλά οι καιρικές συνθήκες και το σημείο έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής, που ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΜΑΚ. Με το νερό να πλησιάζει στο ύψος που βρίσκονταν οι τρεις εργαζόμενοι, κατάφεραν να κρατηθούν και τα ξημερώματα οι άνδρες της ΕΜΑΚ τους προσέγγισαν και κατάφεραν να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

 

 

Γενικότερα στην περιοχή του Αλμυρού υπήρξαν πολλοί απεγκλωβισμοί ανθρώπων, τόσο από σπίτια όσο και από αυτοκίνητα.

 

 

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

 

Θεσσαλία: 815 κλήσεις, εκ των οποίων 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις, 40 κοπές δέντρων.

 

 

Λουτρά Ωραίας Ελένης: 25 κλήσεις για αντλήσεις.

 

 

Στερεά Ελλάδα: 230 κλήσεις, εκ των οποίων 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων.

 

 

Δυτική Ελλάδα: 68 κλήσεις, εκ των οποίων 43 κοπές δέντρων και 25 αντλήσεις.