Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς και σήμερα σώζονται 24 από τις 32 κολώνες του. Παρά την εγκατάλειψη από την πολιτεία, ο Ναός της Αφαίας σημειώνει μια αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα που αγγίζει τις 100.000 ετησίως.
Ο Ναός της Αφαίας είναι σημείο αναφοράς για την Αίγινα και μάλιστα λέγεται ότι ο συγκεκριμένος Ναός με τον Παρθενώνα και το Ναό του Σουνίου αποτελούν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας, που οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να τηρούν όταν πρόκειται για την αρχιτεκτονική και ενέργεια ενός ναού).
Χθες αναδείχθηκε το αίτημα των πολιτών και των τοπικών φορέων της Αίγινας τα τελευταία 20 χρόνια. Δηλαδή, τον φωτισμό του Ναού, ο οποίος θα αναβαθμίσει το εμβληματικό σημείο και θα δώσει στην περιοχή την αίγλη που της αξίζει. Το Μάρτιο του 2011, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για «την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και για φωτισμό ανάδειξης των ναών Αφαίας και Ελλανίου Διός στην Αίγινα». Ωστόσο, ως σήμερα, παρά το γεγονός ότι το κονδύλι έχει εγκριθεί, τίποτα δεν έχει προχωρήσει, λόγω της διαμάχης του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.
Η θέση της Περιφέρειας για τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα
Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και δη το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Νήσων έστειλε επιστολή στο iefimerida.gr, με την θέση της για το ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο.
«Με αφορμή δημοσίευμα σας με τίτλο «Αίγινα: Ο Ναός της Αφαίας στο σκοτάδι για ένα… πείσμα -Εκκλήσεις σε Λίνα Μενδώνη και στον πρωθυπουργό», όπου γίνεται αναφορά σε δήθεν διαμάχη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού για την υπογραφή σύμβασης όπου θα ορίζεται ποια υπηρεσία θα δημοπρατήσει το έργο» θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε ότι:
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας το Σεπτέμβριο του 2019 έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.
Βάσει του ν.4355/2015, «για την υλοποίηση έργων, σε κηρυγμένα μνημεία, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους, από φορείς εκτός των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαιτείται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Εκ μέρους της ΠΕ Νήσων της Περιφέρειας Αττικής έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως είναι:
– η συγκέντρωση των στοιχείων για τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΑΩΝ ΑΦΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ» στην Αίγινα, προϋπολογισμού μελέτης 2.000.000,00 ευρώ με ΦΠ.Α.,
– η διαβίβαση στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 του αναλυτικού προϋπολογισμού του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΑΩΝ ΑΦΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ»
Επιπλέον έχει υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού το Δελτίο Προτεινόμενου Έργου.
Σημειώνουμε πως από την ημέρα της δημοσίευσης του ν.4355/2015, «η προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση αποτελεί προαπαιτούμενο όρο για την παραδεκτή υποβολή πρότασης εκ μέρους του φορέα υλοποίησης για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους πρόγραμμα», όπως ανέφερε με σχετικό έγγραφό της η τότε διοίκηση της ΠΕ Νήσων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 18 Ιουλίου 2016.
Όσον αφορά στις ενέργειες της διοίκησης της ΠΕ Νήσων Αττικής: τον Μάιο του 2020 δόθηκε εντολή στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων να προβεί σε επανέλεγχο της σχετικής μελέτης η οποία εγκρίθηκε το 2011 από το ΚΑΣ, ώστε να εξακριβωθεί αν απαιτείται επικαιροποίηση.
Η Aντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. και έχει ήδη οριστεί συνάντηση με τον ΓΓ του ΥΠ.ΠΟ. για το θέμα της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου και του φωτισμού για την ανάδειξη των Ναών Αφαίας και Ελλάνιου Διός.
Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις συμβάλει στην υλοποίηση σημαντικών έργων (Εθνική Πινακοθήκη, ανάδειξη και προστασία του Θεμιστόκλειου τείχους, Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, κ.α.).
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση έχει η πραγματικότητα με την λανθασμένη εικόνα η οποία δημιουργείται μέσα από συγκεκριμένες αναφορές τους δημοσιεύματος. Με δεδομένο ότι γνωρίζουμε την ευαισθησία του μέσου σας σε ζητήματα πολιτισμού και αναπτυξιακής επανεκκίνησης στην περιοχή μας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε στην διάθεση σας σε κάθε περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε στοιχεία για ρεπορτάζ σας».