Η Λέσβος αντιδρά στη δημιουργία κλειστής δομής για τους αιτούντες άσυλο

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έντονες αντιδράσεις στη Λέσβο έχει προκαλέσει η πιθανότητα της δημιουργίας μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο δεν βρίσκει υποστήριξη στη Λέσβο. Μάλιστα, η επίσκεψη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή Διαβολόρεμα στο κέντρο του μεγάλου δάσους της κεντρικής Λέσβου από τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -παρουσία στελεχών υπηρεσιών, του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά και των δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου- προκάλεσε περαιτέρω εξελίξεις.

Ειδικότερα, χθες, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι τρεις «επανέλαβαν ομόφωνα, ότι στηρίζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων και το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  • ΟΧΙ επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο.
  • Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
  • ‘Αμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Έλεγχος των ΜΚΟ».

Αργά χθες το βράδυ (1/12) συνήλθε στην Καλλονή σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο του δήμου δυτικής Λέσβου. Ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατασκευή δομής ούτε στο Διαβολόρεμα (κι ας μην ανήκει στα όρια του δήμου δυτικής Λέσβου) ούτε πουθενά, ενώ δήλωσε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία του ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Παρόντες στο συμβούλιο ήταν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και εκπρόσωποι του δήμου Μυτιλήνης.

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο δυτικής Λέσβου ζητά «καμία νέα δομή στη Λέσβο, αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών, αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών και άμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ΜΚΟ και διατήρηση, εκ των υπαρχουσών, μόνο μιας μικρής δομής που θα συμβάλει στην γρήγορη καταγραφή όσων έρχονται στο νησί». Επίσης προτείνεται η σύσταση διαδημοτικής επιτροπής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το μεταναστευτικό.