Έντονη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η προέλαση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν καθημερινά.
Ο υψηλός αριθμός των ανθρώπων που, σε πείσμα της επιστήμης, και εις βάρος της υγείας τους και της υγείας των συμπολιτών τους αρνούνται ακόμα και τώρα να κάνουν το σωτήριο εμβόλιο, προβληματίζει έντονα, την ώρα που ο χειμώνας μας χτυπάει την πόρτα ευνοώντας την εξάπλωση του φονικού ιού.
Τα κρούσματα έφτασαν στις 125.729 μέσα σε μόλις 32 ημέρες, δηλαδή το 15% των 801.208 συνολικά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα στους 21 μήνες πανδημίας. Εκτός από τον παραπάνω, προφανή λόγο, στο γεγονός αυτό συνέβαλαν επίσης η πτώση της θερμοκρασίας, η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, η επιστροφή στη διασκέδαση με ανύπαρκτους ελέγχους για πιστοποιητικά.
Η σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας της 9ης Οκτωβρίου με τη σημερινή είναι αποκαλυπτική. Η διασπορά του ιού είχε περιοριστεί στα 2.197 ημερήσια κρούσματα, τέσσερις σχεδόν φορές λιγότερα από τα 8.613 σημερινά. Τετραπλάσια αύξηση της διασποράς σημειώνεται και στις συνήθεις «πρωταθλήτριες», την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, από τις 528 ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στις 1.999 σήμερα για την πρώτη και από τις 355 στις 1.440 για τη δεύτερη.
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, ξεπερνώντας για μία ακόμα φορά το ισάριθμο σχεδόν πληθυσμιακά Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο ανιχνεύονται 623 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη όπως οι ΠΕ Σερρών, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Καρδίτσας και Καστοριάς ήταν στο κόκκινο και, με εξαίρεση τις τρεις τελευταίας, έχουν περάσει πλέον στη νέα βαθύτερη απόχρωση στον χάρτη.
Σήμερα τηλεδιάσκεψη για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί άμεσα λύσεις που θα επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασθενείς με covid-19 και που θα κρατήσουν όσο γίνεται ανοιχτά τα νοσοκομεία και στους non covid ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κατακόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να τεθεί το ζήτημα της εύρεσης των γιατρών που χρειάζεται το ΕΣΥ.
Όπως είχε γίνει και τον Μάρτιο του 2021, θα ζητηθεί από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές Covid αλλά και στις ΜΕΘ όπου μπορεί να αναπτυχθούν.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας -την προηγούμενη φορά ήταν δέκα ημέρες, αλλά τώρα η κατάσταση δεν επιτρέπει τόσο μεγάλο διάστημα- θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή πόσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και αν επαρκούν. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ανταποκριθεί θετικά 61 γιατροί και τελικά μέσω της επιστράτευσης βρέθηκαν άλλοι 145.
Εφόσον όλα εξελιχθούν καλά οι ιδιώτες γιατροί θα σταλούν να εργαστούν με ειδικές συμβάσεις στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν ανάγκες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι γιατροί, ιδιώτες αλλά και του δημοσίου, μπορούν να εργάζονται στις εφημερίες με αμοιβή 250 ευρώ για κάθε εφημερία, δεν έχει τύχει ιδιαίτερης ανταπόκρισης οι προσδοκίες είναι μειωμένες.
Έτσι, λοιπόν, αναμένεται τώρα να αρχίσει η αποστολή των εγγράφων στους ιδιώτες γιατρούς με τα οποία θα καλούνται να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.
πηγή: parapolitika.gr