Η απάντηση της «Κιβωτού του Κόσμου» στις κατηγορίες περί ρατσισμού

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί εναντίον της.

Ανακοίνωση εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε προ ημερών από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Η οργάνωση αναφέρει ότι έχει έμπρακτα και χωρίς διακρίσεις αποδείξει το κοινωνικής της έργο ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ορισμένα διαδικτυακά δημοσιεύματα περιέχουν διαστρεβλώσεις. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με την ΜΚΟ, είναι η εξής:

1. Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.

2. Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οποιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.

3. Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους.

4. Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.

5. Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά.

Η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου