Στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφερόμενος και στη χθεσινή αποκάλυψη του σχεδίου της Ελλάδας για τον τουρισμό, ο κ. Χαρδαλιάς κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού:
- Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.
- Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία.
- Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες.
- Την 1 Ιουλίου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τους ταξιδιώτες στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μάλιστα, σε μετέπειτα ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είπαμε ποτέ ότι 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους».
Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις ξένες χώρες, μέσω του παρατηρητηρίου που υπάρχει στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα προχωρά και σε αντίστοιχες κινήσεις όσον αφορά στην υποδοχή επισκεπτών.
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα επίσκεψης με πρώτο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι είναι δυνατόν η υγειονομική ενίσχυση να γίνει από τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, εφόσον χρειαστεί.
«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην υπάρχει πρόβλημα στα νησιά και σε οποιαδήποτε είσοδο της χώρας», διαβεβαίωσε.
Αναφορικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ.
Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες.
Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έφτασαν 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν τράνζιτ από πιο βαριά πληγείσες χώρες. Τα τεστ όλων τους ήταν αρνητικά.
Όσον αφορά στα νησιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μεριμνήσει για σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 σε τουρίστα.
Στα επιπλέον μέτρα, εντάσσεται η υποχρεωτική συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρό και η ύπαρξη συντονιστή για τον κοροναϊό σε κάθε κατάλυμα.
Σε κάθε περιφέρεια και νησί θα υπάρχουν ειδικοί χώροι καραντίνας.
Μάλιστα, θα προβλέπεται και η διακομιδή ασθενούς αν χρειαστεί, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε περίπτωση κρούσματος σε κατοίκους νησιών.
Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες δομές υγείας να είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για αυτόν τον λόγο, αναβαθμίζονται και οι δομές υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Για τα μικρά νησιά έχει προβλεφθεί ενίσχυση των υπαρχουσών δομών υγείας, επιπλέον κλίνες και δομές για τεστ.