Quantcast

Guardian: Γιατί Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη τα πήγαν καλύτερα με τον κορωνοϊό

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο "ΧΑΡΤΗΣ" ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Ο “χάρτης” κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων από την ασθένεια που προκαλεί είναι ξεκάθαρος και δείχνει ότι η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες του ανατολικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πήγαν καλύτερα στην υγειονομική αντιμετώπιση του φαινομένου έναντι των πλουσιότερων εθνών της δυτικής Ευρώπης, τονίζει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian.

Η σύγκριση μεγεθών δείχνει ότι ακόμη και οι πλέον πληγείσες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στη μη διάδοση του ιού, με την περίπτωση της Σλοβακίας να ξεχωρίζει, με μόνον 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 25 θανάτους.

Οι παράγοντες οι οποίοι θεωρείται ότι συνετέλεσαν στο φαινόμενο, πέραν της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, ποικίλλουν: από τον χαμηλότερο μέσο όρο ζωής, που σημαίνει λιγότερους ηλικιωμένους πολίτες, τη χαμηλότερη πυκνότητα του πληθυσμού, τις λιγότερες πτήσεις από και προς την Κίνα.

Ο σημαντικότερος λόγος, ωστόσο, που αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα, είναι η υιοθέτηση του μέτρου του lockdown στην αρχική φάση της εξάπλωσης του νέου ιού. Σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρχε ο φόβος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας από μια μαζική εξάπλωση τύπου Ιταλίας.

“Όπως και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είχε μια πολύ καλή αίσθηση του εύθραυστου χαρακτήρα του συστήματος υγείας της”, σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. “Αυτό το γεγονός προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα νωρίτερα από δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας τους για διαχείριση της κρίσης”, προσθέτει.

Όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει η ελπίδα ότι αυτή της η επιτυχία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει μέρους του διεθνούς κύρους που είχε απωλέσει κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης της, η οποία την είχε καταστήσει κατά μία έννοια το “μαύρο πρόβατο” της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα και η Τσεχία εντάχθηκαν στην ομάδα των 7 κρατών με τις πλέον επιτυχείς εκστρατείες αντιμετώπισης του κορονοϊού, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλίου του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.