Γραβάνης: Το εμβόλιο Covid έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά

«Αξιοπερίεργη» χαρακτήρισε την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης

«Αξιοπερίεργη» χαρακτήρισε την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

 

 

Παράλληλα, επισήμανε πως «έχουμε παράδοση πολύ καλή και σαν γονείς, τις προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς πολλές ερωτήσεις, με εμπιστοσύνη στους γιατρούς».

«Έχουμε πετύχει σχεδόν την εκρίζωση πολλών λοιμωδών νόσων και την πρόοδο στην ελληνική κοινωνία λόγω της απουσίας αυτών ακριβώς των ασθενειών, που έρχεται σε αντίθεση με την συμπεριφορά πολλών γονιών σχετικά με τον κορωνοϊό», είπε αρχικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά».

«Εδώ συζητάμε για μια επικίνδυνη, πανδημική λοίμωξη, που με το στέλεχος Δέλτα εστιάζει με μεγάλη δύναμη στα παιδιά. Ξέρουμε ότι το 25%-30% των νέων κρουσμάτων διεθνώς αφορά στα παιδιά από 5 έως 19 χρονών. Και αυτό ακριβώς είναι μια αντίφαση που και εμένα με έχει προβληματίσει», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το «50% συν 1», ο κ. Γραβάνης εξέφρασε πως «δεν έχει βάση η λογική αυτή διότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ώστε χρειάζεται 15-20 δευτερόλεπτα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον μολυσμένο για να μεταδοθεί. Οπότε σε μια τάξη, που έχει 1-2 κρούσματα, η αίθουσα θα μολυνθεί ταχύτατα, μέσα σε ώρες ή το πολύ σε 1 με 2 μέρες».

Τι ισχύει με τα σχολεία σε άλλες χώρες;

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση των σχολείων άλλων χωρών όπως στην Αμερική, που τα σχολεία άνοιξαν τον Αύγουστο, αλλά και στη Γαλλία, όπου 7.000 σχολεία έκλεισαν σε μια εβδομάδα, λόγω πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Και τόνισε πως «αυτό θα είχε μια λογική αν οι αίθουσές μας ήταν καλά αεριζόμενες, αν είχαμε προνοήσει να έχουμε αυτά τα κινητά HEPA φίλτρα καθαρίσματος του αέρα, που αποδίδουν πολύ αποτελεσματικά. Είναι μικρές συσκευές, αλλάζει το φίλτρο σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε έναν κλειστό χώρο».

Παράλληλα τόνισε πως με τον μαζικό εμβολιασμό παιδιών, η διασπορά φαίνεται πως αναχαιτίζεται σε μεγάλο βαθμό. Στο Τορόντο που τα σχολεία άνοιξαν με τον μαθητικό πληθυσμό σε ποσοστό 90% πλήρως εμβολιασμένο, υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο λίγα κρούσματα.

«Πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί να εφαρμόσει αυτό που έχει κάνει για τα άλλα νοσήματα, όσο αφορά στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία και στον κορωνοϊό. Υπάρχουν παιδιά τα οποία θα αρρωστήσουν βαριά, θα μπουν στην μονάδα και κάποια θα χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Γραβάνης.

Ποιοι και με ποια σειρά πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση;

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας τόνισε πως πρέπει να χορηγηθεί σε εκείνους που δεν κατάφεραν να ανοσοποιηθούν με τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα και πρέπει να έχουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατεσταλμένο για να μην αντιδρά ο οργανισμός τους.

Επίσης, μεταμοσχευμένοι και καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, «γνωρίζουμε ότι δεν αναπτύσσουν ανοσία».

Η δεύτερη ομάδα είναι οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί πολύ νωρίς, στις αρχές του έτους. «Επειδή είναι ασφαλέστατη η τρίτη δόση και λειτουργεί επαγωγικά στην ανοσία, πρέπει να προστατέψουμε τα νοσοκομεία μας από την πιθανότητα να έχουμε υγειονομικούς μολυσμένους», σχολίασε.

Η τρίτη κατηγορία, είναι οι υπερήλικες, άτομα άνω των 80 ετών που έχουν κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή εμβολιάστηκαν και αυτοί από τους πρώτους, πρέπει να εμβολιαστούν στην συνέχεια και αυτοί με την τρίτη δόση και τέλος η ενισχυτική δόση θα πρέπει μετά από 8-10 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να ξεχάσει ο δυτικός κόσμος τον πληθυσμό των χωρών του τρίτου κόσμου».