Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Γραβάνης μίλησε για την επαναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα, τόνισε ότι αποτελεί «έναν εξαιρετικά σημαντικό συνάδελφο», αλλά δεν είναι αρκετή η παρουσία του στα ΜΜΕ, καθώς η επικοινωνία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική ως προς τους πολίτες. Μιλώντας για τον «σκληρό πυρήνα» των ανεμβολίαστων, τόνισε πως χρειάζονται «άλλου είδους παρεμβάσεις», σημειώνοντας ότι «πρέπει να προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί».
Αναφορικά με τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για τους εμβολιασμούς, έφερε ως παράδειγμα την Αυστραλία και την Ιταλία καθώς και την αποτελεσματικότητα που έφερε η διαδικασία υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στις εν λόγω χώρες.
Τέλος, ανέφερε ότι η πολιτεία θα πρέπει να δράσει πιο αποτελεσματικά ως προς το νέο πανδημικό κύμα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Ο κ. Τσιόδρας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός συνάδελφος αλλά δεν είναι αρκετή η παρουσία του κ. Τσιόδρα ή οποιονδήποτε συναδέλφων στα ΜΜΕ. Νομίζω ότι φτάσαμε σε ένα πλατό πειστικότητας για τον εμβολιασμό και θα πρέπει να γίνουμε πιο ενεργητικοί. Θα πρέπει να πάμε πλέον στους χώρους εργασίας, στους χώρους εκπαίδευσης, τα σωματεία και με τρόπο προσωπικό να μιλήσουμε με τους ανθρώπους.
Νομίζω ότι ο σκληρός πυρήνας αυτών οι οποίοι αρνούνται ακόμη είτε από φόβο είτε από άγνοια είτε από εύλογη ανησυχία γιατί δεν είναι ενημερωμένοι να εμβολιαστούν χρειάζεται άλλου είδους παρεμβάσεις και δεν είναι πλέον η παρέμβαση μέσα από τα ΜΜΕ η πιο αποτελεσματική.
Θα έπρεπε να έχουμε ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βάζοντας στο παιχνίδι του εμβολιασμού και της πειστικότητας και τους προσωπικούς μας γιατρούς και αυτό χρειάζεται όχι μόνο πρόσκληση μέσα από την πολιτεία αλλά δουλειά στους ιατρικούς συλλόγους. Όλοι μας ακούμε περισσότερο από τον καθένα, από τον οποιονδήποτε καθηγητή τον προσωπικό μας γιατρό, αυτός είναι ο άνθρωπος που θα μας πείσει, μας γνωρίζει και έχει τρόπο. Πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί ιδιαίτερα οι παιδίατροι με ενεργητικό τρόπο. Με κίνητρα και με ενημέρωση των ιατρικών συλλόγων να συμμετάσχουν πιο δραστήρια.
Για τα κίνητρα και τα αντικίνητρα
Βεβαίως απέδωσαν τα κίνητρα όπως απέδωσαν σε ένα βαθμό και τα αντικίνητρα. Υπάρχουν χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν καταστήσει υποχρεωτικό με αντικίνητρα τον εμβολιασμό για 150 επαγγέλματα. Εμείς δυστυχώς έχουμε μια περίεργη στάση απέναντι την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και κάναμε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να μπούμε στη διαδικασία υποχρεωτικότητας στους εύλογα άμεσους να εμβολιαστούν στους υγειονομικούς. Μας πήρε 8 με 9 μήνες όταν η Ιταλία ενήργησε πολύ πιο αποτελεσματικά. Όταν πλέον ο πολίτης δεν μπορεί να συμμετάσχει όπως οφείλει σαν υπεύθυνος πολίτης και σαν πολίτης που έχει κοινωνική ευθύνη τότε πρέπει να παρέμβει η πολιτεία. Η πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και η υποχρεωτικότητα είναι ένα από τα όπλα της.
Βλέπω μια χαλάρωση στην πολιτεία που δεν είναι αυτή που χρειάζεται το τέταρτο κύμα το οποίο έρχεται και ανεβαίνει. Είμαστε κοντά στα 4.000 κρούσματα ημερησίως, είναι ένας αριθμός συγκλονιστικός θα πρέπει πλέον η πολιτεία να δράσει πιο ενεργητικά.
Ακούστε τη συνέντευξη: