Quantcast

GPO: Ακρίβεια vs πανδημίας με φόντο έναν δύσκολο χειμώνα

Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας δεν προκαλεί εντύπωση η ιεράρχηση των πολιτών για τα σημαντικότερα ζητήματα

Το νέο Οικονομικό Βαρόμετρο του powergame.gr υλοποιήθηκε σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά, η πανδημία ενσκήπτει πιο απειλητική, ενώ ταυτόχρονα το ράλι ακρίβειας εξαπλώνεται και περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας δεν προκαλεί εντύπωση η ιεράρχηση των πολιτών για τα σημαντικότερα ζητήματα την δεδομένη χρονική στιγμή: η πανδημία καταγράφεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα από το 34% και στη συνέχεια η ακρίβεια με 31,9%. Ακολουθούν η ανεργία με 15,3%, το ζήτημα της εγκληματικότητας με 11,6% και τέλος τα Ελληνοτουρκικά με 6,1%. Η συγκεκριμένη ιεράρχηση καταδεικνύει σε ακόμη μια περίπτωση τη σημασία που αποδίδεται από τους πολίτες στα ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον στο οποίο το 66,9% του συνόλου κρίνει ως ανεπαρκείς τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το 61,7% θεωρεί ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Τα πλέον όμως ανησυχητικά ευρήματα όλης της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 69,2% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστημα ενώ το 76,8% περιορίζει ή είναι πιο προσεκτικό στην κατανάλωση ρεύματος.

Το εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων πλήττει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά.

Τα δυο αυτά στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει με την περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο να μην υποχωρεί όπως περίμεναν πολλοί αλλά να επιμένει και να δημιουργεί ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες.

Στο συγκεκριμένο θέμα η κοινή γνώμη σε ποσοστό 43,3% αποτιμά θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έναντι 55,8% που τοποθετείται αρνητικά.

Πλειοψηφικά καταγράφονται οι αρνητικές απόψεις και για το ζήτημα του εμβολιασμού όπου το 47,4% αξιολογεί θετικά την πολιτική και τις κυβερνητικές δράσεις έναντι 51,7% που της επιρρίπτουν ευθύνες. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πιέζεται σημαντικά σε αυτά τα δυο πεδία και διασώζεται επί της ουσίας από την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει ότι διαθέτει ένα εναλλακτικό πλάνο δράσης αφού όσον αφορά τη στάση της στο εμβολιαστικό ζήτημα το 58,3% την αξιολογεί αρνητικά.

Στους υπόλοιπους σταθερούς δείκτες του Βαρόμετρου αποτυπώνεται μια επιδεινούμενη κατάσταση στην οποία το 60,5% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί οικονομικά με το 45,3% να έχει δει μείωση των εισοδημάτων του.

Η επόμενη μέρα περιγράφεται από τους πολίτες μάλλον απαισιόδοξα αφού το 49,6% – περίπου οι μισοί – πιστεύουν ότι έως το τέλος του χρόνου η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπωνόταν στο 28,6% τον περασμένο Μάιο, 36,4% τον Ιούλιο και 39,4% μόλις ένα μήνα πριν τον Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας κατά δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανησυχία και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για το συνολικό οικονομικό κλίμα στη χώρα με το ποσοστό όσων προβλέπουν βελτίωση να μειώνεται συνεχώς από το 35% του Μαΐου στο 23,2% σήμερα.

Οι δείκτες της έρευνας περιγράφουν αυτό που πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα και το οποίο ήδη έχουν αντιληφθεί οι πολίτες. Ανατιμήσεις, πληθωριστικές πιέσεις, ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μεγάλες επιβαρύνσεις στα καθαρά εισοδήματα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο δεν καθησυχάζουν τους πολίτες που προετοιμάζονται για ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα.

Πηγή: powergame.gr