Αναφορικά με την μεγάλη πανδημική έξαρση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, αλλά και το σοκ με τα ρεκόρ κρουσμάτων να σπάει καθημερινά, μίλησε στο «Πρωτοσέλιδο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης.
Τι έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας
Ειδικότερα, ερωτώμενος για τους λόγους που οδήγησαν στο επιδημιολογικό «μπαμ» του τελευταίου διαστήματος, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, μεγάλο ποσοστό των 60 και άνω είναι ανεμβολίαστοι, ενώ δεν υπάρχει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα ή οικογενειακός γιατρός που να ξέρει την οικογένεια και να μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αλλά και οι σχέσεις με τις Βαλκανικές χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών». Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «εάν δεν μπορούμε να πείσουμε, πρέπει να υποχρεώσουμε για τους εμβολιασμούς. Πάνε λόγω φόβου να κάνουν το εμβόλιο, όχι λόγω γνώσης, κάτι πήγε λάθος επικοινωνιακά».
Τα κύματα της πανδημίας
Αναφορικά με τα κύματα της πανδημίας, υπογράμμισε ότι συνήθως κρατάνε περίπου 1,5 μήνα, με εξαίρεση το κύμα του Μαρτίου που κράτησε περισσότερο. Δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα φτάσει με δυσκολία 90%-95% σε ποσοστά ανοσίας (εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν), ενώ αναμένει ότι δεν θα έχουμε ένα αντίστοιχο κύμα τον Φεβρουάριο.
Καταληκτικά, παραδέχθηκε πάντως ότι όλα τα μοντέλα για τις προβλέψεις έχουν αποτύχει.