Για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ απάντησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».
Δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι «πέραν των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».
Ωστόσο ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας». «Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος.
Χριστούγεννα
«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», συμπλήρωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Όσον αφορά τον υψηλό αριθμό θανάτων στην χώρα μας από τις επιπλοκές της covid19, ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ έπαιξε ρόλο και το στέλεχος Δέλτα που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εμφανίζει και σοβαρότερη νόσο. Υπογράμμισε, τέλος, πως σε άλλες χώρες που έχουν μεγάλη διασπορά, λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης εκεί, καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι και νοσηλείες.