Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις του στο MEGA, προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η λήψη έκτακτων μέτρων. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που σκέφτονται όλοι τις τελευταίες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Ο κ. Γώγος έκρουσε το «καμπανάκι» για όλη τη βόρεια Ελλάδα, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA. «Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη συμπρωτεύουσα.
«Η Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»
Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κοροναϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων «ποσοστά κρουσμάτων, που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».
Για τα οδοντιατρεία
Τέλος, ο κ. Γώγος σχολίασε την απόφαση -η οποία τελικά ανακλήθηκε- να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι και μοριακό οι ανεμβολίαστοι για να επισκεφθούν οδοντίατρους.
«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης», ανέφερε.
«Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».