Quantcast

Γώγος για ευλογιά των πιθήκων: Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρχει ένα alert – Δεν είναι επιδημία, ούτε πανδημία

«Υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση και υπάρχει και το εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο», επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στα Παραπολιτικά

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ένα alert στην πολιτεία και στους επιστημονικούς κύκλους και στους γιατρούς σε κάθε περίπτωση που εμφανίζεται κάποιο πιθανό κρούσμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο διευθυντής της παθολογικής και λοιμωξιολογικής κλινικής Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων, ο κ. Γώγος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτό πρέπει να αφορά κυρίως το ιατρικό, το επιστημονικό δυναμικό και την πολιτεία. Είμαστε σε μια φάση που εμφανίζεται ένα νόσημα το οποίο είναι παλιό νόσημα, υπήρχε πολλά χρονιά πριν, τη δεκαετία του ’50 δηλαδή εμφανίστηκε. Είναι ένα ιογενές νόσημα το οποίο υπήρχε πολλά χρόνια και κυρίως αφορούσε, ήταν απομονωμένα τα κρούσματα, στην περιοχή της αφρικάνικης ηπείρου».

«Αυτά τα κρούσματα τα οποία εμφανίζονταν σποραδικά μέχρι τώρα στην εκτός Αφρικής περιοχές δηλαδή υπάρχουν και στις ΗΠΑ και εμφανίζονται και στην Ευρώπη και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η ανησυχία και δικαίως απ’ εσάς κι από τα ΜΜΕ γιατί είναι ένα νόσημα που εμφανίζεται και υπάρχει και μια συρροή κρουσμάτων, ακούτε για 7 και 10 κρούσματα εμφανίζονται απ’ εδω κι απ’ εκεί στην ευρωπαϊκή ζώνη, επομένως είναι γύρω μας άρα μας απασχολεί κι εμάς, επομένως υπάρχει πραγματικά ένα θέμα. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα είχαν να κάνουν κυρίως με επαφές με ανθρώπους που ασχολούνται με τα ζώα. Ήταν ζωανθρωπονόσος κολλήγε από ζώα μολυσμένα σε ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή έχουμε και μια διασπορά που δεν σχετίζεται με επαφή τα ζώα, υπάρχει δηλαδή μια διασπορά που σχετίζεται πιθανώς με μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς πως μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο καθηγητής σημείωσε: «Αυτή η νόσος χρειάζεται πολύ στενή επαφή, σώμα με σώμα, μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά ιδιαιτέρα όταν υπάρχει αυτό το εντυπωσιακό εξάνθημα που κάνει, κάνει αυτές τις φουσκάλες τέλος πάντων που άμα σπάσουν κιόλας είναι ακόμα περισσότερο μεταδοτικές. Βέβαια μπορεί να μεταδοθεί και με μεγάλα σταγονίδια αλλά σε πολυ στενή με τον πάσχοντα. Επομένως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ένα alert στην πολιτεία και στους επιστημονικούς κύκλους και στους γιατρούς σε κάθε περίπτωση που εμφανίζεται κάποιο πιθανό κρούσμα, δηλαδή ένα εξάνθημα δυσερμήνευτο, που είναι καινούργιο μαζί με μια ιογενή λοίμωξη με πυρετό, με κομμάρες, αδυναμία, μυαλγίες κτλ να είναι το μυαλό μας και προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση ούτως ώστε και να απομονώνεται το πιθανό κρούσμα».

«Μιλάμε τώρα σε περίπτωση που εμφανιστούν γιατί ακόμα δεν έχουμε καν στην χωρά μας, κι όλα αυτά που ακούτε είναι σποραδικά κρούσματα, δεν είναι πανδημία, ούτε επιδημία επειδη όμως αυξάνονται σε αριθμό τα κρούσματα και κυρίως χαρακτηρίζονται από την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο χρειάζεται πραγματικά μεγάλη εγρήγορση», εξήγησε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εμβόλιο κατά της νόσου, ο κ. Γώγος απάντησε: «Υπάρχουν αντιϊικά φάρμακα ευρείας χρήσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρησιμοποιούνται σε βάρια περιστατικά. Επομένως υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση και υπάρχει και το εμβόλιο το οποίο είναι εν χρήσει, δηλαδή σε περίπτωση εκτεταμένης νόσου και αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ή επιδημικής κατάστασης, που δεν φαντάζομαι να φτάσουμε εκεί, έχουμε δυνατότητες και για προφύλαξη».

Ερωτηθείς αν είναι σωστή η κατάργηση των μέτρων κατά του κοροναϊού το καλοκαίρι, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά δηλαδή έχουμε και μεγάλο βαθμό εμβολιασμού στην κοινότητα και σημαντικό βαθμό ανθρώπων που νόσησαν και έτσι υπάρχει μια διάχυτη ανοσία από το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολότερα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κατά τη διάρκεια του θέρους από εκεί και πέρα όμως επειδή ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, δεν έχει χαθεί οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα προβλήματα και σοβαρά νοσήματα και είναι πολύ ηλικιωμένοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν ευρέως τη μάσκα. Επιμένουμε σε αυτό γιατί ναι μεν κολλάς και περνάς μια ”γριπούλα” αλλά οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα έχουνε θέματα. Εκεί θέλει προσοχή, θέλει μάσκα».

Ερωτηθεις πόσο διαρκεί η ανοσία από το εμβόλια και από τη νόσηση, ανέφερε: «Δεν έχουμε δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας με ακρίβεια, ξέρουμε ότι η μικτή ανοσία από εμβόλια και από νόσο έχει αρκετά ικανοποιητικά αντισώματα που κρατάνε αρκετό διάστημα, μεγαλύτερο από το σκέτο εμβολιασμό ή νόσο. Επίσης ξέρουμε ότι ο εμβολιασμός καλύπτει καλύτερα από μόνο τη νόσο επομένως αυτοί που εμβολιάστηκαν και νοσήσανε έχουν καλύτερη ανοσολιογική απάντηση η οποία κρατάει διάστημα σημαντικό. Δεδομένα έχουμε μέχρι τους τρεις μήνες και φαίνεται οτι είναι ικανοποιητική από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και δυστυχώς από τα στελέχη αυτά που υπάρχουν ένα από τα χαρακτηριστικά τους τα οποία μας απασχολούν ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή , ιδιαίτερα τα ΒΑ4 και ΒΑ5 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έχει ανοσιακή διαφυγή. Ξεφεύγει δηλαδή όχι για τη βαρύτητα της νόσου αλλά για τη μετάδοση».