«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση κάτι που αποτυπώνεται και στις ΜΕΘ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος δήλωσε ότι θα συζητηθεί στην επιτροπή το ενδεχόμενο να μην γίνουν παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής.
Αναφορικά με την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο καθηγητής επισήμανε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τέλος ο ίδιος εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση της γρίπης, και συνέστησε εμβολιασμούς.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Γώγου στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να ζήσουμε τις περσινές καταστάσεις όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε: «Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και τις νοσηλείες, και γι’ αυτό έχουν μπει κι αυτα τα μέτρα του λεγομένου mini-lockdown».
Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί στην επιτροπή των Ειδικών το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι παρελάσεις, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Θα μπούμε στη διαδικασία να το συζητήσουμε. Σίγουρα θα το συζητήσουμε και ανάλογα βέβαια με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί μπορεί να ληφθούν και παρόμοια μέτρα. Αν μια περιοχή παραμένει στο κόκκινο βλέπετε με μεγάλη σαφήνεια οτι υπάρχει περιορισμός των συγκεντρώσεων σε 20 άτομα επομένως είναι δύσκολο να γίνουν παρελάσεις αν πάει μια περιοχή στο κόκκινο. Παρ’ όλα αυτα θα το συζητήσουμε με τους αρμοδίους».
«Το πως θα διαχειριστεί η πολιτεία τις παρελάσεις και τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι θέμα δικό της, εμείς θα βάλουμε το θέμα του επιδημιολογικού φορτιού στην κάθε περιοχή και θα το συζητήσουμε με τους αρμοδίους πως θα γίνει με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο κάποια εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Θα δούμε τα δεδομένα, θα δούμε πως πάει η κατάσταση ελπίζουμε να ελεγχθεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως να ελεγχθεί ως προς τις νοσηλείες που το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή γιατί επιβαρύνονται οι ΜΕΘ κι αυτό μας απασχολεί ιδιαιτέρα, αλλιώς επιδημιολογικά είναι μεν αυξημένα τα ποσοστά αλλά δεν είναι σε τρομακτικό επίπεδο, γι’ αυτό βλεπετε mini-lockdown. Πρέπει όμως να δούμε με την ασφάλεια τις νοσηλείες των ασθενών και στην Θεσσαλονίκη αλλά και στη Δυτική Μακεδονία και στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία γιατί σε όλα αυτά τα μέρη εν τέλει επιβαρύνονται και τα αστικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη ας πούμε υποστηρίζει με τις μονάδες της και όλες αυτές τις περιοχές παρότι που υπάρχουν κι εκεί μονάδες. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική να επεκταθεί σε όλο την πληθυσμό η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Γώγος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία από τις μελέτες που να μιλάνε για την ανάγκη επέκτασης της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό. Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε από μελέτες, ιδιαιτέρα στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοί που φαίνονται να επωφελούνται από τη τρίτη δόση είναι πέραν των ανοσοκαταστάλμενων όπου εκεί τα πράγματα είναι σαφέστατα, εκεί ξέρουμε ότι τρίτη δόση θα βοηθήσει. Είναι απαραίτητη, δεν το συζητάμε! Και κατά τη γνώμη μου είναι πακέτο οι τρεις δόσεις, είναι βασική εμβολιαστική κάλυψη, δεν είναι καν αναμνηστική δόση. Πάμε στους υπολοίπους.
«Εκεί που φαίνεται λοιπόν στις μελέτες ότι τα αντισώματα πέφτουν σε βαθμό που μπορεί να κατέβουνε σε έναν σημαντικό βαθμό και κάτω από την προστατευτική δράση είναι οι άνω των 60- 65 οπότε σε αυτή την ομάδα των ασθενών συνιστάται από όλες σχεδόν τις επιτροπές και από τη δική μας, η τρίτη δόση η οποία είναι αναμνηστική δόση. Και επίσης συνιστάται σε ανθρώπους που έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τον ιό όπως είναι οι υγειονομικοί ανεξαρτήτου ηλικίας», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός στην περίπτωση που το επιθυμεί με την τρίτη δόση του εμβολίου, σημείωσε: «Όχι, πρέπει να δοθεί οδηγία για να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα για να πάρουν την τρίτη δόση. Μπορεί να δοθεί αυτό, προς το παρόν είναι συγκεχυμένο το θέμα δεν έχει υπάρξει απάντηση, η επιτροπή εμβολιασμών κινείται προς την κατεύθυνση να διερευνήσει και για το γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία όμως που να οδηγούνε κάθετα προς αυτή τη λύση».
Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Γώγος επισήμανε: «Πιθανώς φέτος να έχουμε γρίπη σε αντίθεση με πέρυσι, υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις μια χρονιά να μην υπάρχει και την άλλη να εμφανίζεται αφενός και αφετέρου και τα μέτρα προστασίας τώρα έχουν λίγο χαλαρώσει άρα η χρήση της μάσκας δεν είναι στο βαθμό που ήταν πέρυσι. Ήδη έχουμε πολλές ιώσεις ανεξάρτητα από τον covid και πιθανότατα να έρθει και η γρίπη άρα ξανατίθεται το θέμα της συνύπαρξης γρίπη και κορονοϊός άρα ο εμβολιασμός είναι μπροστά. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη πρέπει να γίνει, αυτοί που κάνουν και την τρίτη δόση προφανώς είναι η βασική ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη γιατί είναι ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη πρέπει να γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου γιατί η γρίπη στην Ελλάδα εμφανίζεται γύρω στο Δεκέμβρη».
Ερωτηθείς αν θα κάνουμε κανονικά Χριστούγεννα φέτος, απάντησε: «Ο εμβολιασμός είναι ένα ισχυρό όπλο, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να αποφύγουμε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις στις γιορτές των Χριστουγέννων. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορέσουμε να κάνουμε τα Χριστούγεννα που θέλουμε αρκεί να είμαστε προσεκτικοί αυτό το διάστημα το οποίο είναι δύσκολο. Γιατί μια διασπορά αυτους τους μήνες μέσα στο χειμώνα μπορεί μετά να δράσει πολλαπλασιαστικά και να έχουμε δυσκολίες».