Γιατροί ξέχασαν στην κοιλιά ασθενούς σπάτουλα 23,7 εκατοστών

Απίστευτο περιστατικό

Επιδικάστηκε το ποσό των 64.516 ευρώ στον ασθενή.

 

 

Γιατροί σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας ξέχασαν σπάτουλα μέσα στην κοιλιά ασθενούς και την υπόθεση εξέτασε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

 

Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιδίκασε σε βάρος γιατρών σε νοσοκομείο Κεντρικής Μακεδονίας, το ποσό των 64.516 ευρώ, αφού ξέχασαν στην κοιλιακή χώρα ασθενούς μεταλλική χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ.

 

 

Μάλιστα για την αφαίρεση της  έγινε νέα, δεύτερη, χειρουργική επέμβαση 17 μέρες μετά.

 

 

Η ολομέλεια του δικαστηρίου ασχολήθηκε με την υπόθεση, καθώς η ασθενής και οι συγγενείς της διεκδίκησαν από το νοσοκομείο αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, η οποία και τους επιδικάστηκε από την Διοικητική Δικαιοσύνη.

 

 

Στην συνέχεια, η διοίκηση του κρατικού νοσοκομείου διεκδίκησε από τους γιατρούς το ποσό της αποζημίωσης που καταβλήθηκε στην άτυχη γυναίκα.

 

 

Τελικά, στους συγγενείς επιδικάστηκε αποζημίωση 64.516 ευρώ, την οποία κατέβαλε το νοσοκομείο και οι γιατροί θα καταβάλουν το εν λόγω ποσό στο νοσοκομείο.

 

 

Η ασθενής εισήχθη για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος από την περιοχή της μήτρας.

 

 

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον χειρούργο μαιευτήρα-γυναικολόγο και διευθυντή κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου και με την συμμετοχή δυο βοηθών ειδικευμένων μαιευτήρων -γυναικολόγων, εκ των οποίων ο ένας διένυε το 5ο και ο άλλος το 3ο έτος της ειδικότητάς τους και  στην επέμβαση συμμετείχε ως εργαλειοδότρια και μια νοσηλεύτρια.

 

 

Οι γιατροί για την αφαίρεση του όγκου χρησιμοποίησαν ως υπομόχλιο μια ειδική μεταλλική σπάτουλα απώθησης-προφύλαξης των εντερικών ελίκων, τύπου Renerdin.

 

 

Μετά το τέλος της επέμβασης και πριν την σύγκληση της κοιλίας, όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι γιατροί «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάληψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

 

 

Η σπάτουλα στην κοιλιά της ασθενούς, προκάλεσε σωματική κάκωση και συγκεκριμένα οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό και τέλος υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση.

 

 

Από την Ποινική Δικαιοσύνη ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή και οι δύο βοηθοί χειρούργοι σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.