Quantcast

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ξέρουμε από φουρτούνες, ενωμένοι μπορούμε να πάμε μακριά

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συμμετείχε σε εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό; Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», ενός εκπαιδευτικού πακέτου με έξι ενότητες για τη ναυτική ιστορία της χώρας μας, με έντυπο και ψηφιακό υλικό για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό; Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», ενός εκπαιδευτικού πακέτου με έξι ενότητες για τη ναυτική ιστορία της χώρας μας, με έντυπο και ψηφιακό υλικό για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, συμμετείχε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

«Ένα καραβάκι έπιασε λιμάνι για να ξεκινήσει καινούργια ταξίδια. Μια προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, δεν ήταν εύκολο όμως να γίνει πράξη. Η ευκαιρία δόθηκε από την εθνική προσπάθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, με την κυρία Αγγελοπούλου, όταν είπε ότι πρέπει να αφήσουμε κάτι που να μείνει. Θέλουμε τώρα να της πούμε ευχαριστώ, θέλουμε να της πούμε ότι η προσπάθεια δικαιώθηκε» τόνισε o μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, υποδεχόμενος την πρόεδρο της Επιτροπής στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης στον Βόλο.

«Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι γνωρίζει από φουρτούνες. Με μία προϋπόθεση, που την είδαμε κοιτάζοντας πίσω σαν φιλμ όλη την ιστορία μας αυτά τα διακόσια χρόνια, ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε. Μπορούμε να πάμε μακριά. Μπορούμε να πάμε μπροστά επενδύοντας στη γνώση και τη νέα γενιά. Με μπροστάρηδες τους νέους ανθρώπους» επισήμανε η κυρία Αγγελοπούλου.

Και προσέθεσε: «Με ενότητα και συνέχεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα. Να συμβάλλουμε θετικά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας: την κλιματική κρίση, την ειρήνη, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε και στο αποθεματικό που έμεινε από την επετειακή χρονιά, για την αξιοποίηση του οποίου παρατάθηκε για έξι μήνες και η θητεία της Επιτροπής. «Μας έμειναν αρκετά κονδύλια, δωρίσαμε δέκα υπερσύγχρονα 4χ4 αυτοκίνητα στην Πυροσβεστική και θα συνεχίσουμε. Μέχρι τον Ιούνιο τα χρήματα του αποθεματικού θα γυρίσουν στην κοινωνία, στους ανθρώπους που μας στήριξαν χωρίς να κοστίσουμε ούτε ένα ευρώ στο κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» και συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Θανάσης Λιούπης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Είμαστε λαός ναυτικών, η θάλασσα μας διαμόρφωσε, γύρω από τη θάλασσα «χτίσαμε» την ιστορία μας και σε μεγάλο βαθμό την παράδοσή μας, αλλά και τον πολιτισμό μας. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία της δράσης που αναπτύξατε της οποίας την ολοκλήρωση υποστήριξε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», μετά από την εισήγηση του Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Βλέπετε, ο Σεβασμιότατος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής και δύσκολα θα μπορούσαμε να του αρνηθούμε κάτι που ζήτησε. Προσωπικά με μαγνήτισε η προσφορά του σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς. Η Εκκλησία στήριξε το έθνος σε πολλές δύσκολες στιγμές.

Μπορέσαμε να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε πάρα πολλά, τα οποία δεν ήταν φαντασμαγορικά, λόγω της πανδημίας, αλλά ήταν ουσιαστικά. Όπως η συγκεκριμένη δράση, που συνδυάζει τις γνώσεις για το χθες με τη θέληση για το αύριο. Μια δράση, που ταυτόχρονα τιμά το παρελθόν και αφήνει το απότυπωμά της για το μέλλον.

Όπως ακριβώς γιορτάσαμε, όλη την προηγούμενη χρονιά, τη διακοσιοστή επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Μια χρονιά αναστοχασμού για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, για την Ελλάδα και τους Έλληνες που άφησαν το στίγμα τους τα διακόσια αυτά χρόνια. Μια χρονιά προβληματισμού για την πορεία μας στις δεκαετίες που έρχονται.

Αλήθεια, ποιος να μας το έλεγε πόσο επίκαιρος θα ήταν σήμερα ο τίτλος της εκδήλωσής μας για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας: «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό»; Ζούμε σε ταραγμένες εποχές και πολλές φορές αισθανόμαστε όπως λέει και ο Καββαδίας ότι δεν ξέρουμε: «ο μπούσουλας είναι που στρίβει ή το καράβι».

Ελπίδα μας είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ελπίδα όλων των Ελλήνων. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι γνωρίζει από φουρτούνες. Με μία προϋπόθεση, που την είδαμε κοιτάζοντας πίσω σαν φιλμ όλη την ιστορία μας αυτά τα διακόσια χρόνια, ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε. Μπορούμε να πάμε μακριά.

Μπορούμε να πάμε μπροστά επενδύοντας στη γνώση και τη νέα γενιά. Με μπροστάρηδες τους νέους ανθρώπους. Τις γενιές που παρότι έχουν περάσει πολλά και έχουν δει να ανατρέπονται τα δεδομένα που υπήρχαν έως σήμερα θα διαμορφώσουν και θα ζήσουν στον κόσμο που έρχεται με ορμή.

Με ενότητα και συνέχεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα. Να συμβάλλουμε θετικά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας: την κλιματική κρίση, την ειρήνη, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Να τελειώσουμε με μία αισιόδοξη νότα. Συνεχίζοντας την παράδοσή μας, ανοίγουμε τα πανιά μας για νέους ορίζοντες.

Συγχαρητήρια για τη δράση σας, για την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία συγκεντρώσατε το υλικό και το διαθέτετε στους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές και την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ!