Στον αυξανόμενο κίνδυνο μίας έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη αναφέρεται το RedaktionsNetzwerk Deutschland.
«Για πάνω από 300 χρόνια, το ηφαίστειο φαινόταν να κοιμάται. Όμως, μεταξύ 2006 και 2012, η Σαντορίνη ταρακουνήθηκε από μια σειρά μέτριων σεισμών και όταν ερευνητές έστειλαν ένα τηλεκατευθυνόμενο καταδυτικό ρομπότ στον κρατήρα του ηφαιστείου, οι εικόνες έδειξαν φυσαλίδες αερίου να αναδύονται στον βυθό της θάλασσας. Ο Κολούμπος αναπνέει ξανά. Μετέπειτα έρευνες έδειξαν πως το ανερχόμενο μάγμα συγκεντρώνεται κάτω από τον κρατήρα. Κάποια στιγμή, η πίεση θα γίνει τόσο μεγάλη που θα εκτονωθεί και πάλι με μια βίαιη έκρηξη. Σήμερα, οι συνέπειες ενός τέτοιου φυσικού φαινομένου θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικές, καθώς το νησί είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένο, […] ενώ η βροχή τέφρας και το επακόλουθο τσουνάμι θα επηρέαζε επίσης γειτονικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Νάξος».
Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει πάντως πως «οι μελέτες αφήνουν ανοιχτό πόσος χρόνος απομένει μέχρι την έκρηξη του Κολόμπο, αξιολογώντας την ως πιθανή στο μέλλον, όχι όμως επικείμενη. Με ένα χρονικό παράθυρο 150 ετών, ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν να παρακολουθείται μόνιμα ο Κολούμπος με ένα παρατηρητήριο, αλλά και με τακτικές εξερευνήσεις του βυθού, ώστε όταν οι συνθήκες γίνουν κρίσιμες, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα άμεσα».