Quantcast

Γερμανικά ΜΜΕ για την έκδοση τουρκικής «Navtex»: Παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο

«Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ»

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για την έκδοση τουρκικής «Navtex»

Για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας τις προκλητικές ανακοινώσεις της Άγκυρας ότι θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

«Επίκειται πόλεμος στο Αιγαίο;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Bild ύστερα από την έκδοση τουρκικής Navtex την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα.

«Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Χάικο Μάας απειλεί από την Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο», επισημαίνουν πολλά δημοσιεύματα επισημαίνοντας πως, με την άφιξή του στην Αθήνα, ήθελε να ανοίξει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών- Άγκυρας.

Ωστόσο, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους ακριβώς την ώρα που ο Μάας έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Η διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας κλιμακώνεται. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θέλει να μεσολαβήσει γιατί…καμία σύγκρουση στην Ευρώπη δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο η διαμάχη μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, υπογραμμίζουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Handelsblatt

«Η διαμάχη για το φυσικό αέριο κλιμακώνεται» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Η σύγκρουση για τις οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο λαμβάνει νέα διάσταση. Η Αθήνα θέτει τις ένοπλες δυνάμεις της σε επιφυλακή και απαιτεί κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Άγκυρας, γράφει ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ.

«H κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας απασχολεί τη γερμανική Προεδρία της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ενημερώθηκε για την σοβαρότητα του ζητήματος χθες κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Επιχειρώντας να βρει σημεία εκκίνησης για διάλογο μεταξύ των δύο εχθρικών εταίρων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, η σύγκρουση κλιμακώθηκε: η Τουρκία ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες ανοικτά του ελληνικού νησιού Καστελόριζο – σε μια περιοχή που η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι η οικονομική της ζώνη.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” θα πραγματοποιήσει έρευνες στην αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, συνοδευόμενη από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως ανέφερε η ελληνική ραδιοτηλεόραση τηλεόραση ERT. Στη συνέχεια, η Ελλάδα έθεσε σε εγρήγορση τις ένοπλες δυνάμεις της.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με τον ΄Ελληνα συνάδελφό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα, και τον Έλληνα υπουργός Εξωτερικών, να δηλώνει ότι οι «παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας δήλωσε:

«Πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο». Επομένως, η πρόοδος στη σχέση ΕΕ-Τουρκίας «είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα αποφύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας είναι τώρα ο μόνος τρόπος που απομένει….», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας ήθελε να διερευνήσει στην Αθήνα πώς μπορούν οι δύο εχθρικές γειτονικές χώρες να επανέλθουν σε διάλογο και εάν η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έχει μεγάλα σχέδια για αυτήν την ατζέντα.Κι αυτό καμία σύγκρουση στην Ευρώπη δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Και πουθενά στην ηπειρωτική χώρα δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεγαλύτερος από ότι στο Αιγαίο.

Εκεί, οι δύο γειτονικές χώρες μάχονται για τα σύνορα, τις ζώνες κυριαρχίας και τις δυνάμεις ελέγχου. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί επικίνδυνα από τότε που ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αρχηγός κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τις οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Κύπρου που δικαιούνται οι δύο χώρες της ΕΕ βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Ναυτικό Δίκαιο . Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησαν πρόσφατα την Τουρκία για «παράνομη» εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τον Σεπτέμβριο, μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα έχει ως αντικείμενο συζήτησης το τουρκικό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ευελπιστεί ότι οι δύο χώρες θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι στο διαπραγματεύσεων. Ωστόσο όπως καταλήγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αυτή τη φορά θα μπορούσε να αμφισβητεί ο ρολος της Γερμανίας ως πυροσβέστη στην κρίση Ελλάδας Τουρκίας.

Βild

«Eπίκειται πόλεμος στο Αιγαίο;, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Βild, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ο λόγος: οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

«Παρά την επανειλημμένη κριτική της ΕΕ, η Τουρκία εξέδωσε «Navtex» για σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Μια τεράστια πρόκληση από την Τουρκία στους γείτονές της Ελλάδα και Κύπρο – ακριβώς την ώρα που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέπτεται την Ελλάδα!

H κατάσταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Εφημερίδα της Κολωνίας «Κoelner Stadt Anzeiger»:Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απειλεί τον Ερντογάν», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Κoelner Stadt Anzeiger».

«Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε τη δράση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και προειδοποίησε για τις συνέπειες στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομη, ο Μάας δήλωσε χθες ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα:

«Πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόοδος στη σχέση ΕΕ-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα αποφύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανάγκη να υπάρχει ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος με την Τουρκία ως μία σημαντική χώρα από στρατηγικής πλευράς.
Ο Μάας δεν σχολίασε την πιθανότητα περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, η οποία όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, ανήκουν ι στο ΝΑΤΟ.