Quantcast

Γαλαμάτης: Η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας

Ο κ. Γαλαμάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέσα σ' αυτά τα χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα άτομα με αναπηρία με σωστό σχεδιασμό

Στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ημερίδα με θέμα «Ατομα με αναπηρία και μέσα μαζικής ενημέρωσης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης απαρίθμησε τις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί: «Τα άτομα με αναπηρία χάνονταν σε ένα δαιδαλώδες σύστημα γραφειοκρατίας και σε νόμους που αλληλοσυγκρούονταν μεταξύ τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις δράσεις που μένει να υλοποιηθούν είναι και η καταγραφή των δημόσιων κτιρίων από την άποψη της προσβασιμότητας που διαθέτουν για άτομα με ειδικές ανάγκες. «Σύντομα θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των κτιρίων αυτόν προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες» τονίσε ο υπουργός.

«Ενσωματώνουμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε ακόμη, ενώ σε ό,τι αφορά τους παρόχους μέσων επικοινωνίας σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για την προσβασιμότητα και σε αυτό το πεδίο. Η προσβασιμότητα αυτή θα επιτευχθεί κυρίως με τον υποτιτλισμό, τη νοηματική γλώσσα, την ακουστική περιγραφή και τον προφορικό υποτιτλισμό. «Υπάρχει υποχρέωση από τους παρόχους να προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες» υπενθύμισε.

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αρωγή που προσφέρει στις πιο ευάλωτες ομάδες της» πρόσθεσε για να καταλήξει πως «θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για όλους μας να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία, υπάρχουν πολλά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία συναρτάται με την ποιότητα της δημοκρατίας. «Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι σταθερά η κοινωνία, εδώ και τρία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και σε τομές για τα άτομα με αναπηρία» ανέφερε.

Ο κύριος Οικονόμου επικεντρώθηκε σε έξι δράσεις που αφορούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπογραμμίζοντας πως οι πάροχοι των υπηρεσιών επικοινωνίας οφείλουν να αυξάνουν σταδιακά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. «Όλες αυτές οι δράσεις έχουν έναν κοινό χαρακτηριστικό: Οι συμπεριλιπτικές πολιτικές πρέπει να δικαιολογούν τον τίτλο τους. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη συμπερίληψη και μόνο έτσι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να έχουν το δικό τους μερίδιο συμμετοχής στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία» κατέληξε.

Στις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο μιντιακό περιβάλλον αναφέρει και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης. «Πολλά έχουν αλλάξει τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε, που ενημερωνόμαστε, που αλληλεπιδρούμε. Είναι λοιπόν χρέος μας να σταθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τα άτομα με αναπηρία σε μια εποχή με απίστευτες δυνατότητες και προοπτικές, να αναγνωρίσουμε την σημερινή σχέση τους με τα μέσα ενημέρωσης, μια σχέση αμφίδρομη και αρκετά πολύπλοκη, καθώς τα άτομα με αναπηρία αποτελούν πολίτες αυτής της χώρας με δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάθε δικαίωμα να προβάλλονται στα μέσα με αξιοπρέπεια και σεβασμό και μακριά από τα στερεότυπα».

Ο κ. Γαλαμάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα άτομα με αναπηρία με σωστό σχεδιασμό. «Θεωρούμε θεμελιώδη την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία, τη μυθοπλασία, τον αθλητισμό. Ο τρόπος προβολής των ατόμων με αναπηρία στα μέσα είναι ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών» κατέληξε.

Στις πρόνοιες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού οργανισμού Αιμίλιος Περδικάρης. «Το Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων και την νομοθεσία εφαρμόζει και καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια για την καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας. Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για παράδειγμα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαβάσουν μια είδηση, είτε μπορούν να την ακούσουν μέσω του υπολογιστή με αυτόματη υπαγόρευση κειμένου» σημείωσε.

«Αργά και σταθερά διαμορφώνεται μία κουλτούρα στην κοινωνία παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της εξακολουθεί δυστυχώς να να διακατέχεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις» πρόσθεσε ακόμη.