Γ. Πατούλης: Στη Νέα Υόρκη, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ

Σε ένδειξη τιμής για την ημέρα ο αρχιεπίσκοπος ιερούργησε φορώντας άμφια του προκατόχου του Αλεξάνδρου, πρώτου αρχιεπισκόπου Αμερικής

Τη συνοδική θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγ. Τριάδας στο Μανχάταν, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ Ελπιδοφόρου, παρακολούθησε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψη του στην Νέα Υόρκη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από  την ίδρυση της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ.
Σε ένδειξη τιμής για την ημέρα ο αρχιεπίσκοπος ιερούργησε φορώντας άμφια του προκατόχου του Αλεξάνδρου, πρώτου αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Τη λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη, Κ. Κούτρας, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλ. Παπαδοπούλου, ο γ.γ. του Υπ. Εξωτερικών, Γ. Χρυσουλακης, οι δύο πρώην αρχιεπίσκοποι Αμερικής κ.κ. Σπυρίδων και Δημήτριος και εκπρόσωποι της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα ο κ. Πατούλης θα παραστεί στα εγκαίνια του ναού του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στη Ν. Υόρκη ενώ χθες παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Η έκθεση συμπίπτει με το συνέδριο της Αρχιεπισκοπής και της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, για να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν στη διατήρηση της κληρονομιάς της Αρχιεπισκοπής.
Ο περιφερειάρχης θαύμασε τα σπάνια ιστορικά εκθέματα κατά την ξενάγηση του από τον αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο ενώ χαιρετίζοντας στα εγκαίνια, παρουσία άγιων πατέρων, ευεργετών και ομογενών εξέφρασε τη συγκίνηση που είναι παρών σε αυτές τις «ιστορικές», όπως τις χαρακτήρισε, ημέρες για την Ελληνική Ορθοδοξία της Αμερικής.
«Οι εκδηλώσεις αυτές με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ελληνικής αρχιεπισκοπής αλλά και τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, τα οποία οι Έλληνες Ορθόδοξοι προσμένουν με ανυπομονησία μετά από τόσα χρόνια, δείχνουν για άλλη μία φορά πως εδώ στην Μητρόπολη του Κόσμου, η καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας, της Ελληνικής Ορθοδοξίας, χτυπά πολύ δυνατά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά, με ταπεινότητα, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο έργο που κάνει η Εκκλησία μας για τη στήριξη όλου του Ελληνισμού της Ομογένειας».
Ο περιφερειάρχης συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής για το σπουδαίο έργο του, το οποίο, όπως είπε, έχει παρακολουθήσει από κοντά ως δήμαρχος Αμαρουσίου και «αποτελεί φάρο ελπίδας ενότητας και έμπνευσης για το ποίμνιό σας». Ακολούθως μετέφερε μηνύματα χαράς και στήριξης από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Αττική, σημειώνοντας ότι η πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων είναι ισχυρή, διαπνέεται έντονα από το ορθόδοξο στοιχείο. «Μας ενώνουν η ιστορία, η γλώσσα και τα υψηλά ιδανικά. Σ΄αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε μαζί σας και να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε εσάς και όλη την Ελληνική Ομογένεια που είναι η δύναμη μας και δίνοντας το «παρών» όπου μας ζητηθεί».