Quantcast

Γ.Αγγελοπούλου: Με ενότητα και συνέπεια μπορούμε να αναδείξουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον

"Σαν λαός μπορούμε να πάμε μακριά με μπροστάρηδες τους νέους ανθρώπους με ενότητα και συνέπεια και μπορούμε να αναδείξουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον" ήταν το μήνυμα της προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννας Αγγελοπούλου

“Σαν λαός μπορούμε να πάμε μακριά με μπροστάρηδες τους νέους ανθρώπους με ενότητα και συνέπεια και μπορούμε να αναδείξουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον” ήταν το μήνυμα της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία επισκέφθηκε στον Βόλο και έδωσε το παρόν στην εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος και υλικού με τίτλο “Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό- Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδας”, ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Το σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάσθηκε από τον φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος “Μαγνήτων Κιβωτός” για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος και την κ.Αγγελοπούλου υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια αφορά “ένα καραβάκι που έπιασε λιμάνι για να ξεκινήσει καινούργια ταξίδια. Μια προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας που ξεκίνησε εδώ και χρόνια για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη ναυτοσύνη της Ελλάδας που μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία. Είχε εκπονηθεί με εθελοντές εκπαιδευτικούς, δεν ήταν εύκολο όμως να γίνει πράξη. Η ευκαιρία δόθηκε από την εθνική προσπάθεια της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″ με την κ. Αγγελοπούλου να υιοθετεί ότι πρέπει να αφήσουμε κάτι που να μείνει”.

 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε στη δράση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και τόνισε ότι “αποδεχτήκαμε την πρόταση αυτή γιατί είχε σχέση με τη θάλασσα, τη θάλασσα που μας ανέθρεψε, που καθόρισε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και με έναν εμβληματικό τίτλο που είναι εξαιρετικά επίκαιρος αυτές τις ημέρες. Ο τίτλος “Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό” ήθελε να δείξει τον αναστοχασμό του παρελθόντος, να βρεθούν τα θεμέλια που έστησαν αυτό το νεοσύστατο κράτος 200 χρόνια πριν, που ανέθρεψε γενιές Ελλήνων και που ετοιμάζεται να προχωρήσει στο μέλλον. Αυτή η προσπάθεια αφιερώνεται στα νέα παιδιά, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές, σε όλη την κοινωνία», υπογράμμισε η ίδια.

 

Επίσης η κ.Αγγελοπούλου είπε ότι “η Επιτροπή παρατείνει τη θητεία της με απόφαση του πρωθυπουργού για έξι ακόμη μήνες και θα συνεχίσει τις δράσεις της, καθώς υπάρχει αποθεματικό το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία. Μας έμειναν αρκετά κονδύλια αποθεματικό και δηλώσαμε ότι για τους πυρόπληκτους θα αφιερώσουμε ένα μέρος των εσόδων κι έτσι κι έγινε. Πρώτο μέρος των δωρεών ξεκίνησε από την Πυροσβεστική που χαρίσαμε δέκα υπερσύγχρονα 4Χ4 αυτοκίνητα και θα συνεχίσουμε με άλλη μία δωρεά στην Πυροσβεστική και με πολλές άλλες. Μέχρι τον Ιούνιο τα χρήματα του αποθεματικού θα γυρίσουν στην κοινωνία, στους ανθρώπους που μας στήριξαν χωρίς να κοστίσουμε ούτε ένα ευρώ στο κράτος”.

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου πρόσθεσε ακόμη στην ομιλία της ότι “στόχος μας είναι οι γνώσεις του Χθες,να γίνουν αποτύπωμα για το μέλλον και θέλουμε να είναι μία χρονιά που θα άγγιζε και τις επιτυχίες μας,αλλά και τις αποτυχίες μας. Ζούμε σε πολύ ταραγμένες εποχές και έχει δίκιο ο Καββαδίας που αναρωτιέται “αν ο μπούσουλας στρίβει ή το καράβι”.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή που έδειξε την χαρά της για την όλη προσπάθεια του προγράμματος που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” με την συνεισφορά άνω των 80 εκπαιδευτικών και έκανε ειδική αναφορά και στην λειτουργία του Ναυτικού Λυκείου Σύμης.

 

Παρόντες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Αιγαίου Ζήσης Μαμούρης και Χρυσή Βιτζιλάκη,ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και πολλοί βουλευτές και τοπικοί παράγοντες.

 

Το εκπαιδευτικό πακέτο “Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος” αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δύο σελίδων και ένα βιβλίο «Οδηγό για το εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που αφορά εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες και πολλά άλλα.

 

Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 80 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι: 1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία», 2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμοί», 3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά», 4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες», 5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία», 6) Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στο χρόνο». Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.