Quantcast

Φυσικές καταστροφές: Εκτίμηση κινδύνου με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, δήλωσε πως έγινε εφικτή η μοντελοποίηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές και ο χωρικός τους υπολογισμός με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου

Ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών φαίνεται πως έκαναν στην Περιφέρεια Αττικής, κατακτώντας το δικαίωμα να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

«Προχωρήσαμε μέσω προγραμματικής σύμβασης, στην υλοποίηση (fast-track) εκτίμησης κίνδυνων πλημμύρας, διάβρωσης & κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και παρουσίασε σχετικές διαφάνειες οι οποίες αποτυπώνουν το ποσοστό που επλήγησαν οι βασικές λεκάνες απορροής της Αττικής από τις πρόσφατές πυρκαγιές αλλά και τις δράσεις –μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – που απαιτούνται για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών.

Όπως επισήμανε πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο, που αξιοποιώντας και αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με την προσαρμογή στα πραγματικά γεωχωρικά δεδομένα κάνει δυνατή:

  • Την υδραυλική προσομοίωση
  • Τον υπολογισμό διαβρώσεων και κατολισθήσεων
  • Τον εντοπισμό κρίσιμων σημείων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης

Επιπλέον, στη βάση των παραπάνω, γίνεται εφικτή η διαμόρφωση προτάσεων σχετικά με τα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείριση του κινδύνου.

Στη συνέχεια τόνισε πως με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μοντελοποίηση μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια:

  • Την πλημμυρική επικινδυνότητα σε κάθε περιοχή
  • Τα κρίσιμα σημεία για άμεσες παρεμβάσεις

Επισημαίνεται πως με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την αναντικατάστατη δουλειά πεδίου, είναι εφικτή η ταχεία αποτίμηση των κινδύνων και των μέτρων αντιμετώπισης. «Μια δουλειά που με συμβατικά μέσα θα έπαιρνε 10-12 μήνες για να ολοκληρωθεί, έχει δώσει πολύ σημαντικά και χρήσιμα αποτελέσματα σε μόλις ένα δίμηνο.

Για το λόγο αυτό, εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία επεκτείναμε την εκτίμηση κινδύνων και σε άλλους τομείς όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές» ανέφερε ο κ. Πατούλης χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το πλέον σημαντικό είναι ότι μοντελοποιούμε και εκτιμούμε τον κίνδυνο για πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό όχι γενικά αλλά με ακρίβεια Οικοδομικού Τετραγώνου, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να ξέρουν πως θα κινηθούν.

Αντίστοιχα, θα προχωρήσουμε και στην εκπαίδευση δημοτών και εθελοντικών οργανώσεων σε ακριβή́ σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και έγκαιρης κινητοποίηση των τοπικών αρχών».

Πηγη: in.gr