Φουρθιώτης: Στον εισαγγελέα φάκελος της υπόθεσης

Θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Έστειλε το φάκελο το υπουργείο εργασίας.

 

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η κυβέρνηση για την υπόθεση Φουρθιώτη, καθώς κατατέθηκε σήμερα φάκελος με όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη δια των εκπροσώπων του.

 

 

«Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, διαβιβάστηκαν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

 

 

Στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές προς τους εργαζομένους εταιρειών υπό τις επωνυμίες «Job Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και «Party Fm Ραδιοφωνική Ανώνυμη Εταιρία», προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

 

«Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι πρώτον με την προσφυγή στην Εισαγγελία ζητείται η πλήρης διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης και δεύτερον ότι έχει ήδη παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας και έτσι έχουν αρχίσει να διερευνώνται οι οικονομικές πτυχές της υπόθεσης.

 

 

Η εν λόγω υπόθεση αφορά στα μέτρα φύλαξης που είχαν ληφθεί για την ασφάλειά του με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στον φάκελο που συγκροτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με -σύμφωνα με πληροφορίες- συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονταν σε: δημοσιεύματα και δηλώσεις του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για προσπάθεια του Φουρθιώτη να εισπράξει μεγάλα ποσά μέσω των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στην πανδημία, με την δήλωση μισθού που έφτανε ως τις 80.000 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που οδήγησε το υπουργείο να βάλει «πλαφόν» στην μισθολογική στήριξη. Η σχετική τροπολογία του Δεκέμβρη έχει αναδρομική ισχύ.

 

 

«Φως» στην υπόθεση θα επιχειρήσει να δώσει δε την Παρασκευή και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος θα απαντήσει από το βήμα της βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη για τα μέτρα φύλαξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχει καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων δια Βουλευτών του με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου «σχετικά με τις συνταρακτικές καταγγελίες και τις αποκαλύψεις απάτης του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος, για τις οποίες η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας οφείλουν να απαντήσουν».

 

 

Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεδομένου ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα και θέτουν σοβαρά ζητήματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της διακυβέρνησης της ΝΔ, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

 

1. Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε;

 

 

2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ. Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;».

 

 

Υπέρ της διερεύνησης του θέματος που έχει προκύψει τάχθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή». Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως θα περιμένει και ο ίδιος την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη που φέρεται να παρείχε η Αστυνομία στον Μ. Φουρθιώτη κι ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και οι καταγγελίες που αφορούν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

 

 

Εν τω μεταξύ, ο Μένιος (Μαίνανδρος) Φουρθιώτης ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκε η φρούρησή του και η φρούρηση της κατοικίας του σε 24ώρη βάση από αστυνομικούς και άνδρες της Ασφαλείας, κ.λπ.

 

 

Ειδικότερα, ο 36χρονος μέσω του δικηγόρου του και Καθηγητή Πανεπιστημίου Πάνου Λαζαράτου, κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση και ζητάει να ακυρωθεί η από 31.3.2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας που του είχαν διατεθεί, με αποτέλεσμα , όπως υποστηρίζει, να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή του.

 

 

Όπως υποστηρίζει ο Μένιος Φουρθιώτης με πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (13.1.2021) διατέθηκαν για την ασφάλειά του:

 

 

1) Τρεις αστυνομικοί και μια συνοδευτική υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα με αστυνομικό σε καθημερινή και 24ώρη βάση και

2) Αυστηρή επιτήρηση όλο το 24ώρο, όλων των χώρων εργασίας του, δηλαδή, Ρ/Σ Party F.M. 104, εφημερίδα «Αποκαλυπτικά», Τ/Σ EPSILON T.V. και Stoudio Alfa- EPSILON T.V., με περιπολίες της Αστυνομίας και της Ασφάλειας.

 

 

Την 18η Μαρτίου 2021 με νεότερη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τα μέτρα ασφαλείας για τον Μένιο Φουρθιώτη αυξήθηκαν. Έτσι, του διατέθηκαν 4 αστυνομικοί (αντί των 3) και εκτός από την συνοδευτική μοτοσυκλέτα, διατέθηκε και ένα αυτοκίνητο. Επίσης, αντί της επιτήρησης της κατοικίας του και των χώρων εργασίας του, διατάχθηκε η φρούρησή τους καθημερινά και σε 24ώρη βάση. Τα νέα αυξημένα μέτρα ασφαλείας επρόκειτο να επανεξεταστούν την 19η Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

 

 

Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς υπήρχε πληθώρα επιθέσεων τόσο προσωπικών όσο και στην κατοικία του, καθώς και στους χώρους εργασίας του. Ακόμη, επισημαίνει ότι υπήρξε έκρηξη βόμβας στο χώρο εργασίας του, εμπρηστική-δολοφονική επίθεση στο σπίτι του και βομβιστική επίθεση στον Τ/Σ EPSILON T.V.

 

 

Στην συνέχεια με την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δεν διατίθενται πλέον για την φρούρησή του οι 4 αστυνομικοί, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και η συνοδευτική μοτοσυκλέτα, ενώ έπαυσε η φρούρηση της κατοικίας του.

 

 

Στην αίτηση ακύρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η τελευταία πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (προσβαλλόμενη) είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Και αυτό, γιατί δεν τηρήθηκε το γράμμα της διάταξης του άρθρου 20 του Συντάγματος, αφού δεν κλήθηκε σε ακρόαση πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

 

Ακόμη, ισχυρίζεται ότι η επίμαχη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναφέρει σε ποιους κανόνες και αρχές βασίστηκε η έκδοσή της, που να δικαιολογούν την δραστική μείωση της προστασίας του Μένιου Φουρθιώτη.

 

 

Τέλος, αναφέρει ότι η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε πριν την συμπλήρωση του χρόνου εκπνοής της προηγούμενης πράξης με την οποία αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.