Κώδωνα κινδύνου για ισχυρούς µετασεισµούς στην ευρύτερη ηµιορεινή περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης και στη Θήβα κρούει ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναµικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιµος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος ζητάει από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τον επόµενο µήνα και από τις αρµόδιες υπηρεσίες να αυξήσουν τους επιχειρησιακούς τους ρυθµούς.
Διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις για το µέγεθος του σεισµού, διαψεύδοντας τα όσα διακινούνται περί εντάσεως άνω των 6 Ρίχτερ.
Ολόκληρες γειτονιές γκρεμίστηκαν στο Αρκαλοχώρι
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης, ο οποίος εκφράζει ανησυχία για την έντονη δραστηριότητα στην Κρήτη, αναβαθµίζοντας και το επίπεδο προσοχής για τη Θήβα, η οποία από τον περασµένο Απρίλιο έχει σεισµική συχνότητα και διάρκεια.
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το αρνητικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των σεισµολόγων και της Πολιτικής Προστασίας είναι η δυνητική ενεργοποίηση του ρήγµατος στο σύµπλεγµα των Αλκυονίδων Νήσων, ανατολικά του Κορινθιακού Κόλπου, εξαιτίας του οποίου το 1981 και επί δύο εβδοµάδες είχαν προκληθεί τεράστιες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραµο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο και ακολούθως στην Αθήνα.
Τι αναφέρει ο κ. Τσελέντης
Για το Αρκαλοχώρι, µιλώντας στα «Π» ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζει: «∆εν έχουµε ξεµπερδέψει ακόµη. Μετά τον κύριο σεισµό είχαµε ισχυρό µετασεισµό 5,3 Ρίχτερ. Τα στοιχεία µας για δραστηριότητα µεταξύ 5,3 και 5,6 Ρίχτερ έχουν και πρακτική αξία, αφού η κατάσταση είναι ήδη πολύ ευάλωτη, καθώς 9 στα 10 κτίρια δεν πρέπει να κατοικηθούν.
Η µετασεισµική ακολουθία θα κρατήσει τουλάχιστον έναν µήνα, οπότε αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και οι Αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής».
Οµοίως ο κ. Τσελέντης αναφέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και για αρκετό διάστηµα οι πολίτες δεν πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους.
Σύµφωνα µε τον κ. Παπαδόπουλο, «στις 21 Ιουλίου, στην Επιτροπή Εκτίµησης Κινδύνου, 20 επιστήµονες είπαµε οµόφωνα ότι ενδέχεται να γίνει µεγαλύτερος σεισµός σε σχέση µε τη σεισµική έκθεση που είχε καταγραφεί τότε. Γι’ αυτό συστήσαµε την άµεση εφαρµογή του σχεδίου “Εγκέλαδος”.
Έως σήµερα η εικόνα για τη Θήβα παραµένει ίδια». Στο πλαίσιο αυτό, ο µηχανισµός βρίσκεται σε ετοιµότητα για τη συντονισµένη εφαρµογή του «Εγκέλαδου» (Γενικό Σχέδιο Αντιµετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αµεσης/Βραχείας ∆ιαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισµών) και στη Θήβα.
Η όλη συμπεριφορά της σεισμικότητας δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε
«Οι κάτοικοι πρέπει να ακούνε τις τοπικές Αρχές, να αποµακρύνουν αντικείµενα που µπορεί να πέσουν και να ενηµερωθούν για τους σωστούς τρόπους αντισεισµικής συµπεριφοράς… Και οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν περισσότερα, κυρίως να επικαιροποιήσουν τις δράσεις τους και να επανελέγξουν τα παλιά και εγκαταλελειµµένα κτίρια», υπογραµµίζει.
Τι λένε τα στοιχεία
Ο επιστήµονας, που επί τρεις µήνες τώρα εκφράζει διαρκώς τον προβληµατισµό του συγκεκριµένα για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι, δηλώνει ότι «αυτή η επιµένουσα σεισµικότητα δηµιουργεί ανησυχία και αξίζει να την αξιολογήσουµε και πάλι». Και εξηγεί: «Εκεί (σ.σ.: Θήβα) είχαµε µία έξαρση τον ∆εκέµβριο του 2020, µε µεγαλύτερο σεισµό, µεγέθους 4,4 στις 2/12/2020. Ακολούθησε µετασεισµική ακολουθία, που έσβησε σταδιακά περί τα τέλη του Ιουνίου 2021.
Αλλά στις 10/7/2021 η σεισµική δράση επανεµφανίστηκε µε µέγεθος 4,3 πιο δυτικά από τη σεισµική δράση του ∆εκεµβρίου.
Η έντονη δράση συνεχίστηκε, και για τον λόγο αυτόν στις 21/7/2021 συγκλήθηκε η Επιτροπή Εκτίµησης Σεισµικού Κινδύνου και εξέτασε την περίπτωση.
Σε τι κατέληξαν
Καταλήξαµε ότι δεν µπορούµε να αποκλείσουµε τη γένεση µεγαλύτερου σεισµού, δεδοµένου µάλιστα ότι στην περιοχή έχουν γίνει στο παρελθόν (1853, 1983, 1914) ισχυροί σεισµοί, µεγέθους 6 έως 6,5. Μετά από παροδική ύφεση περί τα µέσα Αυγούστου, η σεισµική δράση εντάθηκε και πάλι τις τελευταίες ηµέρες.
Η όλη συµπεριφορά της σεισµικότητας δεν επιτρέπει να εφησυχάσουµε. Υπάρχουν σηµάδια ότι ίσως η δράση αυτή είναι προσεισµική, αν και τα σηµάδια αυτά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα προς το παρόν».
Πηγή: parapolitika.gr