Quantcast

Φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα – Οι ανεμβολίαστοι πυροδοτούν την πανδημία και απειλούνται από το πέμπτο κύμα

Αλλεπάλληλες εκκλήσεις για εμβολιασμό

Έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα προκαλεί ο επερχόμενος χειμώνας, καθώς ο μεγάλος αριθμός αρνητών και επιφυλακτικών έναντι των εμβολίων μπορεί να πυροδοτήσει νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν.

 

Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων που πραγματοποίησε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πάντως πως οι αριθμοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε -κυρίως στις μεγάλες ηλικίες- θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» παραδέχτηκε ο καθηγητής, σε συνέχεια δυσοίωνων προβλέψεων ειδικών για το προσεχές διάστημα, και παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

Δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι. Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα

«Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα». «Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου» τόνισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για τους μήνες που έρχονται, καθώς «θα είναι δύσκολοι» όπως είπε και εξ’ αιτίας του καιρού, αλλά και των νέων ιών που θα εμφανιστούν.

Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι’ αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε. Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

 

Λιγότεροι 1.200 νεκροί από τον Ιούλιο αν είχαμε εμβολιαστεί

«Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε αρκετούς παραπάνω θανάτους. Αντίστοιχα, έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ακόμη, η ανάλυση μέχρι τα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι στο καλύτερο σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους», τόνισε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

 

Έντονη ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει έντονη, την ώρα που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.000.

Στο επίκεντρο είναι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά να μπαίνουν επίσης στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Προβληματισμός υπάρχει και για τις εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν γίνει ισχυρή ανίχνευση πριν την παρέλαση με τον συνωστισμό που θα υπάρχει θα έχει μεγάλη κοινωνική συναναστροφή. Να υπάρχουν περιορισμοί, να φοράνε μάσκα» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αναμένεται για τους εμβολιασμένους, σε μια προσπάθεια να πειστούν όλο και περισσότεροι μεταξύ των αρνητών και των επιφυλακτικών έναντι του εμβολίου να προχωρήσουν στη σωτήρια, για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία, απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η νέα δέσμη χαλάρωσης των μέτρων θα περιλαμβάνει αύξηση της πληρότητας σε ΜΜΜ, μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς και χώρους παιδικής αναψυχής.

Έωως τώρα δεν υπάρχει θέμα διπλής μάσκας σε δρόμους ή έστω στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία θα ανακοινωθεί αύξηση της πληρότητας στα ΜΜΜ στο 85%, από το 65% που βρίσκεται σήμερα.

Αντίστοιχα, τα μέτρα -ως προς τα τετραγωνικά- χαλαρώνουν και στα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την εστίαση και γενικότερα του κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου πλέον η αναλογία θα είναι 1 άτομο, ανά 2 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι 1 άτομο ανά 5 τ.μ.

Στους χώρους παιδικής αναψυχής θα είναι ένα παιδί ανά 5 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι ένα παιδί ανά 15 τ.μ. Φυσικά, η παραπάνω χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους παραπάνω χώρους. Τα μέτρα πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη 20/10.