Τραγικό θάνατο έχουν βρει εκατοντάδες ζώα από τις σαρωτικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα εδώ και μια εβδομάδα.
Ανάμεσά τους και δεκάδες πελαργοί, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Αφρική, ωστόσο οι πυκνοί καπνοί από τις φωτιές τους αποπροσανατόλισαν και τους οδήγησαν πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε πυλώνες διανομής μέσης τάσης σε περιοχές της Αττικής.
Όπως γνωστοποιεί σε ανάρτησή της η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν δεκάδες νεκροί πελαργοί σε περιοχές των Βορείων Προαστείων.
Σμήνος πελαργών εμφανίστηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής 6-8-2021
Σύμφωνα με την ανάρτηση, τα πτηνά αποπροσανατολίζονται από τους πυκνούς καπνούς και τα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να προσκρούουν σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Τα περισσότερα νεκρά πουλιά βρέθηκαν σε Βριλήσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Χαλάνδρι – όλα από πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε πυλώνες διανομής μέσης τάσης.
«Το χάος με τη φωτιά, τους καπνούς, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τα αποπροσανατόλισε και τους προκάλεσε πανικό. Ποτέ δεν είχαμε τόσα θύματα καλωδίων μέσα στην Αθήνα», γράφει η ΑΝΙΜΑ.
Από τις 6 Αυγούστου η ΑΝΙΜΑ προειδοποιούσε για τους κινδύνους που διέτρεχαν τα μεγαλόσωμα πουλιά και ζητούσε από τους πολίτες να στέλνουν στίγμα και φωτογραφίες, ώστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι πυλώνες και να ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να τους μονώσει.
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ δίνει οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα άγρια ζώα που έχουν πληγεί από τη φωτιά:
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.
Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.
Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.
Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.
Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.
Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες.
Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική)
Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επιζήσαντες, μια μέρα μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, και ξέρουμε ότι έπεται συνέχεια.
Αν εντοπίσεις ζωντανό πελαργό τραυματισμένο, κάλεσε άμεσα στο 6972664675.