Quantcast

Φωτιά στο Μάτι: Οι εγκαυματίες εμφάνισαν αυτοάνοσα και άλλα νοσήματα

Τι αναφέρουν δύο κάτοικοι της περιοχής

Καταστροφικές συνέπειες εξακολουθεί να έχει στους εγκαυματίες η φωτιά στο Μάτι ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά.

 

 

Σύμφωνα με το In.gr, οι εκατοντάδες εγκαυματίες από την φονική πυρκαγιά, όπως αποκαλύπτουν η Μαρίνα Καρύδα και ο Αλέξης Ανδρονόπουλος κάτοικοι Ματίου, έχουν αναπτύξει πολλαπλές ασθένειες ως συνέπεια της έκθεσης του σώματος τους στην φλόγες.

«Στις 23 Ιουλίου 2018 το βράδυ, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κατακλύστηκαν από εκατοντάδες πολίτες τραυματισμένους ή με εισπνευστικά προβλήματα.

Από αυτούς 17 κατέληξαν νοσηλευόμενοι ενώ άλλοι 58 νοσηλεύτηκαν με εγκαύματα και επέζησαν.

Η ουλοποίηση και εξωτερική παραμόρφωση του δέρματος είναι η μία πλευρά που έχει να αντιμετωπίσει ένας εγκαυματίας. Από τη φύση του το έγκαυμα σαν τραυματισμός, εκτός από την εξωτερική ζημιά που προκαλεί στο δέρμα, επηρεάζει σχεδόν όλα τα ζωτικά όργανα γι΄ αυτό και θεωρείται πολυοργανική νόσος. Μια εγκαυματίας νοσηλεύτηκε συνολικά 17 μήνες στο νοσοκομείο και σε κέντρο αποκατάστασης.

Έμαθε να περπατάει από την αρχή αφού οι πατούσες της είχαν παραμορφωθεί από τα εγκαύματα. Λόγω των λοιμώξεων που προκαλούνται στους εγκαυματίες έχασε και τα δύο της νεφρά και από το 2018 κάνει μέρα παρά μέρα αιμοκάθαρση. Σε κάποιους οι ουλές των εγκαυμάτων έχουν δημιουργήσει αναπηρίες κινητικής δυσλειτουργίας. Τα χειρουργεία αποκατάστασης συνεχίζονται 4 χρόνια τώρα. Η καθημερινότητα έχει τελετουργικό συνεχούς ενυδάτωσης χωρίς την οποία τραβάει άσχημα το δέρμα, φυσιοθεραπείες αλλά και θεραπείες ουλών με λέιζερ. Εξακολουθούν να έχουν φαγούρα στο δέρμα που είναι τραυματισμένο και να τελούν υπό ιατρική αγωγή αντισταμινικών.

Η έκθεση στον ήλιο εξακολουθεί να είναι απαγορευτική, γεγονός που επηρεάζει τον προγραμματισμό του καθημερινού προγράμματος για εξωτερικές εργασίες, για τον τρόπο ένδυσης ( πρέπει να είναι καλυμμένοι με ρούχα), αλλά και για την απόλαυση μιας βόλτας, άθλησης και κολύμβησης. Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν και παιδιά εγκαυματίες, τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο βίαια έχει επιδράσει ο τραυματισμός αυτός τη ζωή τους.

Αρκετοί εγκαυματίες ήταν μέσης ηλικίας ή και ηλικιωμένοι. Η εισπνοή καπνού επηρέασε τους πνεύμονες τους και βρέθηκαν σε δυσχερή θέση με την εμφάνιση του covid 19. Επίσης ασθένειες προ υπάρχουσες από τον τραυματισμό τους όπως ο διαβήτης ή καρδιολογικά νοσήματα επιβαρύνθηκαν. Συγχρόνως εμφανίστηκαν προβλήματα όπως αγγειολογικής φύσεως, καρδιοαναπνευστικά και αυτοάνοσα, τα οποία οι θεράποντες ιατροί αποδίδουν στον βαρύ τραυματισμό από εγκαύματα.

Οι εγκαυματίες της 23 Ιουλίου 2018 εκτός του σοβαρού τραυματισμού τους, είχαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα όπως τον θάνατο μελών της οικογένειάς τους, την απώλεια των σπιτιών τους, την ύπαρξη πολλών εγκαυματιών συγχρόνως στην ίδια οικογένεια. Ο ψυχικός τραυματισμός είναι αθέατος μεν αλλά υπαρκτός, αφού κατατρύχονται από εφιάλτες και κρίσεις πανικού, ενώ αρκετοί κάνουν συνεδρίες με επαγγελματίες θεραπευτές ψυχικής υγείας και παίρνουν ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

4 χρόνια τώρα, έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη δύναμη και αισιοδοξία για την απρόσμενη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία τους.

Τόσο οι εγκαυματίες όσο και οι συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν αποτρόπαια τη ζωή τους, αισθάνονται οργή για την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης για όσα συνέβησαν εκείνο το απόγευμα. Ενώ βίωσαν την απόλυτη εγκατάλειψη και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ενημέρωσής τους, διάσωσής τους αλλά και επιχείρηση κατάσβεσης, υπέστησαν την παραποίηση των γεγονότων ως προς το ότι εγκλωβίστηκαν σε άναρχη δόμηση, γεγονός που δε συνέβη. Όλοι οι εγκαυματίες αλλά και όσοι έχασαν τη ζωή τους το έπαθαν μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια τους ή και μέσα σε αυτά, το έπαθαν κατά την άτακτη διαφυγή τους αφού αιφνιδιάστηκαν βλέποντας τις φλόγες από τα παράθυρά τους.

13 άτομα πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ με τη διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος και την εκτροπή της κίνησης μέσα στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι περαστικοί που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί και εμπόδισαν την έξοδο όσων προσπαθούσαν να φύγουν εκτός περιοχής.

Η αποκατάσταση της αλήθειας και η απόδοση ευθυνών στους επιχειρησιακά υπεύθυνους είναι η ηθική δικαίωση για την οποία αγωνίζονται πλέον».