Quantcast

Φωτιά στη Μόρια: Στο νησί σήμερα ο Σχοινάς, έφυγαν για Ευρώπη τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΥΤ

Η θλιβερή κατάσταση στην Μόρια συνεχίστηκε και χθες, καθώς δεν έλειψαν και πάλι τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας, ενώ μία δεύτερη φωτιά έκαψε σχεδόν ότι είχε απομείνει στο ΚΥΤ.

Η δραματική κατάσταση στην περιοχή έχει φέρει σε συναγερμό την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα έχουν αρχίσει οι πρώτες ενέργειες για να καλυφθούν οι ανάγκες των μεταναστών που διέμεναν στο ΚΥΤ, ενώ δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουβν μεταφερθεί από χθες στην ηπειρωτική χώρα.

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε και χθες στην Μόρια καθώς δύο νέα μέτωπα έκαψαν ότι είχε απομείνει στο ΚΥΤ. Η κατάσταση προκάλεσε νέο συναγερμό, με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να διαφεύγουν από το σημείο με τα υπάρχοντά τους και μητέρες να παίρνουν αγκαλιά τα παιδιά τους και να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες.

Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από την πυροσβεστική τα ξημερώματα. Μέσα στο χάος που επικρατούσε για μία ακόμη φορά, έγιναν και επεισόδια, με περίπου 1.000 μετανάστες να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο για την τήρηση της τάξης και οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το νησί της Λέσβου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ ήδη είχε μεταβεί στη Μόρια κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίοι συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλυ Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και να αναζητήσουν λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί η τάξη στην περιοχή.

Αφού έγινε ξεκάθαρο από τον κ. Μηταράκη πως «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει», ξεκίνησαν οι ενέργειες για τους χώρους διαμονής των προσφύγων. Από χθες ξεκίνησε η μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών προς την ηπειρωτική χώρα. Δύο πτήσεις τσάρτερ αναχώρησαν με 325 συνολικά παιδιά από την Λέσβο στην Θεσσαλονίκη και από εκεί θα μεταφερθούν σε άλλες δομές στην ηπειρωτική χώρα. Άλλη μία πτήση αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με άλλα 75 ασυνόδευτα παιδιά.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την αρχική πυρκαγιά θα φιλοξενηθούν σε ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, συνεχίζουν να φυλάσσονται από την αστυνομία. Από χθες το βράδυ αναμενόταν να μεταφερθούν σε σκηνές που στήνονται σε οικισμούς της Μόριας, αλλά και σε άλλους χώρους πλησίον της περιοχής.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Χθες το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Blue Sky, αναφέρθηκε και στο άλλο φλέγον ζήτημα από την καταστροφή στην Μόρια: στον εντοπισμό των 35 ατόμων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και «χάθηκαν» μέσα στο πλήθος των μεταναστών που απομακρύνθηκε από τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, βρέθηκαν οι οκτώ από τους 35, ενώ την ίδια ώρα, σημείωσε πως η αστυνομία σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές, αναζητεί τους υπαίτιους της πυρκαγιάς, ώστε να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον Νόμο.

Στην τραγωδία στη Μόρια αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας σε τηλεοπτικό μήνυμά του ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η υγεία και η ασφάλεια κατοίκων και μεταναστών.

Οι εικόνες από την Μόρια ωστόσο όπως είναι φυσικό, έφτασαν και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου υπήρξε μαζικό κύμα συμπαράστασης, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για την περιοχή που περνά μία μεγάλη κρίση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα -και στα ελληνικά- τόνισε πως η Γαλλία θα δείξει για άλλη μία φορά την στήριξή της στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ένα «επιπλέον δράμα» που ζουν οι μετανάστες.

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», ανέφερε, προαναγέλλοντας την συνάντησή του σήμερα με τον Κ. Μητσοτάκη.

Η Γερμανία την ίδια ώρα, ζήτησε από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης να υποδεχτούν ασυνόδευτα παιδιά, τονίζοντας πως θα προσφέρει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην χώρα, έκαναν λόγο για εικόνες ντροπής.

Την αλληλεγγύη της ΕΕ εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ την ίδια ώρα από το ελληνικό ΥΠΕΞ έγιναν επαφές με ομόλογα υπουργεία της Ευρώπης όπως αυτό της Αυστρίας, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην Μόρια.

Την ίδια στιγμή, το Σώμα των Επιτρόπων ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών, κ. Σέφκοβιτς.

«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και οι Επίτροποι Ύλβα Γιόχανσον και Γιάνες Λέναρσιτς, ενημέρωσαν το Σώμα των Επιτρόπων για τις φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου» υπογράμμισε ο κ. Σέφκοβιτς και σημείωσε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ύλβα Γιόχανσον είχαν επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην Μόρια ο κ. Σχοινάς προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Λέσβου, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έκανε λόγο για «σαφή ευθύνη της κυβέρνησης».

«Ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υποδοχής και ένταξης της χώρας», ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενεργήσει προληπτικά και να οξύνει την κατάσταση στα νησιά με αποτέλεσμα γεγονότα, όπως το χθεσινό».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «έχει την απόλυτη ευθύνη για το δράμα» στην Μόρια, ενώ και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ευθύνες της κυβέρνησης, για τα επεισόδια και την φωτιά που ξέσπασε και χθες στο ΚΥΤ, ζητώντας την παραίτηση «των υπευθύνων». Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ζήτησε να μην δημιουργηθεί άλλο ΚΥΤ στο νησί. Το ΜεΡΑ 25 ζήτησε να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών προς την Ευρώπη.