«Έζωσαν» όλη τη χώρα οι μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις «κόκκινες» παραλίες – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Σε ποια νησιά και παραλίες βρίσκονται οι μωβ μέδουσες

Οι μωβ μέδουσες αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για τους λουόμενους, καθώς έχουν εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες και η εμφάνισή τους σε πολλές αποτελεί ένα ζήτημα που προβληματίζει.

 

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Σε ποια νησιά και παραλίες βρίσκονται οι μωβ μέδουσες

Το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης εμφανίζεται στον Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με καθαρά να φαίνονται προς το παρόν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο, όπως Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος, αλλά και ο Κορινθιακός.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

Ένα τσιμπιδάκι.

Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

Αντιισταμινικό χάπι.

Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort
TAGS:
Παραλίες Νησιά Μωβ μέδουσα