Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο κατολισθήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, “κρούουν” οι επιστήμονες.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με την απώλεια της δασικής βλάστησης τα φαινόμενα αυτά θα επιταχυνθούν, τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη η λήψη προληπτικών μέτρων και η πολεοδομική ενίσχυση των κτιρίων και λοιπών υποδομών, για την προστασία τους.
Δεύτερη, μετά την Πίνδο, κατατάσσεται η Β. Εύβοια στη συχνότητα κατολισθήσεων
“Το μεγάλο πρόβλημα στη Β. Εύβοια είναι ότι μετά την Πίνδο είναι η δεύτερη στην Ελλάδα στην κατολισθητική επιδεκτικότητα, δηλαδή στη δυνατότητα να εκδηλωθούν κατολισθήσεις με βάση τη γεωλογία, τη γεωμορφολογία και γενικά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή”, αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” o κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Ο κ. Λουπασάκης επικεντρώνεται κυρίως στο φθινόπωρο και το χειμώνα, όπου λόγω των αυξημένων ποσοστών βροχόπτωσης και λοιπών ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται ο κίνδυνος και η συχνότητα εμφάνισης κατολισθήσεων.
Άμεσα μέτρα θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών
Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του οργανογράμματος για την ενίσχυση των κτιρίων και λοιπών υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές, με έμφαση στη Β. Εύβοια.
“Κατ΄αρχάς πρέπει να εξετασθούν οι χάρτες κατολισθητικής επιδεκτικότητας για την Εύβοια. Να γίνει προσεκτική καταγραφή των περιοχών που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα, ιδίως αυτές οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επισης, αν υπάρχουν κρίσιμες υποδομές (σ.σ. οδικό δίκτυο) χρειάζονται ενισχυμένη προστασία και αν κάποιες από αυτές καταστράφηκαν από τη φωτιά, να επανεξετασθεί που θα ανακασκευασθούν.
Πηγή: kathimerini.gr