Σειρά μέτρων ελέγχου των δαπανών και διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά και εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για τις υπηρεσίες που αγοράζει ο οργανισμός, φέρνει εξοικονομήσεις που χρηματοδοτούν με τη σειρά τους άλλες αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα όμως βελτιώνουν και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο οργανισμός στους ασφαλισμένους του.
Στα αποτελέσματα από τη 10ετή λειτουργία του Οργανισμού από το 2012 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στη διάρκεια ομιλίας της στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε το 2011, με περικοπή κατά 40% των πόρων ταμείων που ενσωματώθηκαν, με χρέη 3 δις. ευρώ περίπου και χωρίς σχεδιασμό ή υποδομές για τη λειτουργία του.
Στην πορεία, αυξήθηκαν οι πληρωμές στις δημόσιες δομές, με αποτέλεσμα σήμερα οι μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να φτάνουν το 1 δις. ευρώ συνολικά για το σύστημα υγείας.
Οι υπάλληλοι που επέλεξαν να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ κατάφεραν να οργανώσουν ηλεκτρονικά τις υποβολές και την εκκαθάριση και να αυτοματοποιήσουν τις υποδομές με αποτέλεσμα σήμερα να επιτυγχάνεται πληρωμή 20.000 παρόχων στις 90 ημέρες, με συμβασιοποίηση των δαπανών.
Αντίστοιχα αντιμετωπίστηκε και η πληρωμή των ασφαλισμένων που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και να υποβάλλουν δικαιολογητικά για την πληρωμή τους μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο.
Η αρχή των διαπραγματεύσεων
Στην πορεία έγινε διαπραγμάτευση με τους παρόχους για τις τιμές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, καταρτίσθηκε μητρώο ιατροτεχνολογικών υλικών και συνάφθηκαν συμβάσεις με όλους τους παρόχους ιατροτεχνολογικού υλικού.
Ακολούθησαν συμβάσεις με τις μονάδες αιμοκάθαρσης.
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε καλύτερες τιμές, οδήγησε σε εξοικονόμηση πόρων, ενώ τελευταία ορίσθηκαν διαδικασίες για αποζημίωση παροχών με κριτήρια ποιότητας.
Απαρχαιωμένοι τομογράφοι
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΕΟΠΥΥ, το 57% των αξονικών τομογράφων και το 65% των μαγνητικών τομογράφων είναι απαρχαιωμένοι και μόνο το 8% των αξονικών και το 2% των μαγνητικών τομογράφων είναι τεχνολογίας μέχρι 5 ετών.
Με τα κριτήρια ποιότητας που τέθηκαν, σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, αναμένεται εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ από αξονικές και 30 εκατ. ευρώ από μαγνητικές τομογραφίες σε ετήσια βάση. Τα 50 εκατ. που αποδεσμεύονται, θα διατεθούν σε άλλες δράσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και όφελος για τους ασθενείς που δεν ταλαιπωρούνται άσκοπα από παρενέργειες εξετάσεων, ενώ έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Φάρμακο
Μόνο από τις διαπραγματεύσεις για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οικονομικό όφελος την τελευταία τετραετία ξεπέρασε τα 37,4 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνδεση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του οργανισμού με την επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκου, επέφερε οικονομικό όφελος σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από φάρμακα και συγκεκριμένα 90 εκατ. ευρώ το 2020, 150 εκατ. ευρώ το 2021 και 348 εκατ. ευρώ φέτος.
Η διαχείριση των ακριβών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, αντιμετωπίστηκε με την ίδρυση δικών του φαρμακείων όταν παρουσιάζονταν ελλείψεις στα νοσοκομεία για την άμεση κάλυψη νεφροπαθών, καρκινοπαθών, ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλων σοβαρών παθήσεων. Ταυτόχρονα, η απευθείας αγορά των φαρμάκων αυτών σε εργοστασιακή τιμή, εξοικονομεί περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ εξυπηρετήθηκε η ανάγκη μεταφοράς των φαρμάκων ψυχρής αλυσίδας στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και η διάθεση των αντι-ιικών φαρμάκων για την covid στην πόρτα των ασφαλισμένων εντός 5 ημερών από τη διάγνωση. Αντίστοιχα, για φάρμακα σοβαρών παθήσεων όπως για σκλήρυνση κατά πλάκας, διευκολύνθηκαν ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω της διάθεσης των φαρμάκων στα τοπικά φαρμακεία, με τη συνεργασία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Σε ότι αφορά τον έλεγχο της συνταγογράφησης, το σύστημα του ΕΟΠΥΥ ελέγχει το όριο συνταγογράφησης ανά ειδικότητα, διαμορφώνει δείκτες επιλογής για έλεγχο γιατρών κλπ.
Νοσηλεία στο εξωτερικό
Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν εισπράξει απαιτήσεις από ευρωπαϊκούς φορείς ασφάλισης ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από το 2018-2022, ενώ αντίστροφα, 2.500 Έλληνες ασφαλισμένοι προχώρησαν σε ειδικές επεμβάσεις που δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας, τα ίδια έτη.