Quantcast

Έξι νέα κρούσματα στην Κύψελη σε 106 τεστ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τυχαία τεστ σε πλατείες.

 

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει ολοένα και πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Αττική, εντείνεται η ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Ηδη από χθες ξεκίνησαν τα στοχευμένα τεστ κορωνοϊού σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στο κέντρο της Αθήνας από κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα βρέθηκαν στην περιοχή της Κυψέλης όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ συνεχίζονται και σήμερα. Από τα 106 τεστ που διενεργήθηκαν στην περιοχή, τα έξι βγήκαν θετικά, με έναν νέο αγώνα να ξεκινάει για την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

 

 

Κορωνοϊός: 900 ενεργά κρούσματα στον δήμο Αθηναίων

 

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και χθες για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας».«Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική», προσέθεσε.

 

 

Οι κινητές μονάδες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τα rapid tests με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση.

 

 

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Χαρδαλιάς, τα rapid tests θα γίνονται σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

 

 

Τι είναι τα rapid tests

 

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

 

 

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

 

 

Κορωνοϊός: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

 

Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ένα μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Σάββατο 26/9.

 

 

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

 

 

Επιπρόσθετα αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Πλέον τα καταστήματα αυτά μπορούν να λειτουργούν από τις 5 το πρωί και όχι από τις 7 όπως ίσχυε μέχρι στιγμής. Άρα από σήμερα στις 5 το πρωί αναπροσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης.

 

 

«Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο, προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας»

 

Σχετικά με το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτοπεριορισμός ή καραντίνα, και αν η λογική θα ακολουθηθεί και μετά τις 4 Οκτωβρίου και αφορά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε προσφυγικές δομές, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα για να μη χρειαστεί να πάρουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε, ειδικά στην Αττική, το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο, προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας».