Έβρος: Τούρκοι διακινητές επιχειρούν να περάσουν δεκάδες παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα (Βίντεο)

Οι Έλληνες συνοριοφύλακες του Έβρου απέτρεψαν το βράδυ της Δευτέρας την τελευταία στιγμή την προσπάθεια των διακινητών να περάσουν στην ελληνική πλευρά τους μετανάστες

Βίντεο ντοκουμέντο που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open δείχνει την προσπάθεια Τούρκων δουλεμπόρων να περάσουν δεκάδες παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα, στον Έβρο.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες συνοριοφύλακες του Έβρου απέτρεψαν το βράδυ της Δευτέρας την τελευταία στιγμή την προσπάθεια των διακινητών να περάσουν στην ελληνική πλευρά τους μετανάστες.

Το βίντεο, το οποίο έχει καταγράψει θερμική κάμερα ελληνικής περιπόλου συνοριοφυλάκων στις όχθες του Έβρου το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει περισσότερα από 60 άτομα να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, υπό την καθοδήγηση διακινητών.

Μάλιστα στο οπτικό υλικό, διακρίνεται ένα άτομο να είναι αποκομμένο από τους μετανάστες. Σύμφωνα με την έρευνα των ελληνικών Αρχών, πρόκειται για Τούρκο στρατοχωροφύλακα, ο οποίος οδήγησε τους παράτυπους μετανάστες από μονοπάτια μέχρι τις όχθες του ποταμού και επιχείρησε να τους δείξει το πέρασμα για να μπουν στην Ελλάδα.

 

«Ταρίφες» από 600 ως 10.000 ευρώ

Έξι περιπτώσεις διακίνησης, συνολικά 53 παράτυπων μεταναστών, εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Σουφλί Έβρου.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί από τα χερσαία σύνορά μας, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, που αναμένεται αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, το επόμενο τρίμηνο.

Στην Αλεξανδρούπολη εντοπίστηκαν 12 μετανάστες, εκ των οποίων 5 από το Ιράκ, 4 από τα νησιά Κομόρες της Ανατολικής Αφρικής και 3 από Συρία, ενώ σε άλλη περίπτωση στην ίδια πόλη συνελήφθη ένας 35χρονος διακινητής από το Μαρόκο και 3 μετανάστες από τη Συρία.

Στη Ροδόπη συνελήφθη 33χρονος διακινητής από την Βουλγαρία, ο οποίος μετέφερε 8 μετανάστες από τη Συρία.

Στην Ξάνθη, δύο Έλληνες διακινητές μετέφεραν 10 μετανάστες από το Πακιστάν, ενώ στην Ορεστιάδα εντοπίστηκαν 16 μετανάστες από την Τουρκία.

Στο Σουφλί Έβρου συνελήφθη ένας 43χρονος Γάλλος διακινητής ο οποίο μετέφερε 4 μετανάστες από τις Κομόρες.

Στην Αθήνα συνελήφθησαν 15 αλλοδαποί ενώ αναζητούνται ακόμη 6, που αποτελούσαν κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών.

Κατασχέθηκαν 1.613 διαβατήρια και ταυτότητες διαφόρων χωρών, περισσότερα από 2.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης. Η αμοιβή κυμαινόταν από 600 έως 10.000 ευρώ ανάλογα τον τρόπο μεταφοράς που επέλεγαν οι διακινούμενοι. Ο “τιμοκατάλογος” συμπεριελάμβανε διακίνηση με αεροπλάνο, εκδίδοντας μάλιστα δύο αεροπορικά για τον ενδιαφερόμενο, το ένα για την χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το άλλο για κάποια πόλη της Ελλάδας, το οποίο επιδείκνυε κατά τον αρχικό έλεγχο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 4.500 έως 10.000 ευρώ.