Quantcast

Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο θρησκευόμενοι σε όλη την Ευρώπη – Ποια είναι η σχέση τους με την ηθική

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ PEW RESEARCH CENTER

Οι Έλληνες είναι οι πιο θρήσκοι σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 34 χώρες από τις 13 Μαΐου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική και πρώτοι στον δυτικό κόσμο, πάνω και από τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Ακόμη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο, σχετικά με τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών.

Το γενικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι: Το 62% των πολιτών (στις 34 χώρες) απαντά ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το 61% απαντά ότι ο Θεός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Και το 53% ομολογεί ότι η προσευχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 13 κράτη της Ε.Ε. στα οποία διενεργήθηκε η έρευνα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό είναι προϋπόθεση για να είσαι ηθικός (53%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (50%) και στην τρίτη η Σλοβακία (45%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (15%), η Τσεχία (14%) και η Σουηδία (9%). Στην Τουρκία το ποσοστό είναι 75%, στη Βραζιλία 84% και στην Κένυα 95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 το ποσοστό στην Τουρκία ήταν 84% που σημαίνει ότι μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ένας στους δέκα Τούρκους μετακινήθηκε «δυτικότερα».

Στην ερώτηση για το αν η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή μας, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη στον δυτικό κόσμο, αφού το 80% απαντά «σημαντική» / «πολύ σημαντική» και μόλις το 20% «λίγο» ή «καθόλου σημαντική». Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και 30%. Η Πολωνία, που έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη, σημειώνει αντιστοίχως 69% και 27%. Πιο άθρησκοι από όλους είναι οι Σουηδοί που κατά 78% δηλώνουν ότι η θρησκεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία στη ζωή τους και ακολουθούν οι Τσέχοι (72%), οι Γάλλοι (66%), οι Ολλανδοί (60%), και οι Βρετανοί (60%). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ευσέβεια στον δυτικό κόσμο, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο, καθώς την «ξεπερνούν» η Ινδονησία (100%), οι Φιλιππίνες (98%) και η Τουρκία (89%).

Αναφορικά με την προσευχή, το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του, ενώ σε ερώτηση για τον Θεό το ποσοστό όσων απάντησαν το ίδιο ανήλθε στο 82%. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Την χώρα μας ξεπερνά μόνο η Τουρκία όπου το 89% δηλώνει ότι ο Θεός και η προσευχή έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% στα χαμηλότερα εισοδήματα. Μόνον ο ένας στους τρεις νέους 18-29 ετών (31%) συνδέει πίστη και ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται στους άνω των 50 (65%).