Quantcast

Έρευνα: Κατά της Ρωσίας η πλειονότητα των Ελλήνων, θέλουν όμως αλλαγή στάσης της ΕΕ – Τι λένε για ακρίβεια, υποκλοπές

Τι δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για ακρίβεια, υποκλοπές και εκλογικά σενάρια

O τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες η ελληνική κοινωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας που διεξήγαγε η Metron Analysis για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών.

Στην έρευνα αυτή αποτυπώθηκαν οι απόψεις των Ελλήνων για τα θέματα της επικαιρότητας με αφετηρία τα πεδία της πυρηνικής απειλής, της ανοικτής σύγκρουσης της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της προοπτικής μιας ύφεσης, της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, της όξυνσης της κλιματικής κρίσης, της πανδημίας, της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, της δυσλειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των εστιών κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποια ζητήματα απασχολούν τους πολίτες

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα το 96% των ερωτηθέντων κρίνει την ακρίβεια και την επάρκεια εισοδήματος ως πολύ ή αρκετά σοβαρό ζήτημα. Στο αντίποδα οι υποκλοπές βρίσκονται στο άλλο άκρο με το 66% όσων ερωτήθηκαν να τις αξιολογούν ως πολύ ή αρκετά σοβαρό ζήτημα. 

Ικανοποίηση από τη ζωή

Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5.8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6.2 του 2017. 

Συσχέτιση της ικανοποίησης από τη ζωή με το αίσθημα ασφάλειας

Επιστρέφει το αίτημα για ελευθερία

Πώς αξιολογούνται τα φαινόμενα πολιτικού αυταρχισμού

Η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται κατά της Ρωσίας

Ισχυρή επιθυμία για αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Υποκλοπές

Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καταλογίζει ευθύνη του πρωθυπουργού για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. 

Εξουσίες πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, το 56% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με το 34% που διαφωνεί. 

Αυτοδύναμες Κυβερνήσεις ή Κυβερνήσεις συνεργασίας

Στο ζήτημα του σχηματισμού κυβερνήσεων, το 49% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας. 

Σε χαμηλά επίπεδα η κομματική εμπιστοσύνη

Στο 31% περιορίζεται η ταύτιση με κάποιο πολιτικό κόμμα