Οι εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού είναι το νέο «όπλο» που θα ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της επιχείρησης «Ελευθερία», με τον στόχο της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας μέχρι το τέλος Αυγούστου να θεωρείται εφικτός.
Με το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να εκτιμάται στα 8.600.000, το 70% των πλήρως εμβολιασμένων (ή όσων έχουν νοσήσει κι έχουν αναπτύξει έτσι αντισώματα) αντιστοιχεί σε περίπου 6.000.000, αριθμό που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει πιάσει μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι.
Με την ταυτότητα
Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να μην απαιτείται πλέον να κλείσει κάποιος ραντεβού (μέσω Διαδικτύου, φαρμακείου ή ΚΕΠ) προκειμένου να εμβολιαστεί, αλλά να μπορεί να εμφανίζεται απροειδοποίητα σε όποιο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας τον εξυπηρετεί, να επιδεικνύει απλώς την αστυνομική του ταυτότητα και μέσα σε λίγη ώρα να προχωρά ο εμβολιασμός του.
Ο σχεδιασμός αυτός ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος τον Αύγουστο, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι φεύγουν με άδεια, αλλά και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο όσους θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο νέο βήμα που εξετάζεται.
Κατ’ οίκον εμβολιασμοί
Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα επεκταθούν, ώστε να εμβολιαστούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με προβλήματα στη μετακίνησή τους.
Υπό σκέψη είναι και η δημιουργία προσωρινών εμβολιαστικών κέντρων μέσα σε όλα τα πανεπιστημιακά campus, ώστε να εμβολιάζονται από τον Σεπτέμβριο τόσο φοιτητές όσο και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Ειδικά μέτρα εξετάζονται παράλληλα για ομάδες πληθυσμού όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι άστεγοι κα
Αποφασιστικός ρόλος
Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι οι γιατροί μπορούν να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία», με δύο τρόπους.
Πρώτον, με το προσωπικό τους παράδειγμα, του πλήρους δηλαδή εμβολιασμού του κλάδου.
Δεύτερον, με το να παρακινήσουν και να πείσουν τους ασθενείς τους και τα μέλη ιδίως δε των τοπικών κοινοτήτων να εμβολιαστούν, καθώς, πέραν των πάσης φύσεως «influencers», η δύναμη επιρροής των γιατρών στο ζήτημα των εμβολίων είναι αναμφισβήτητη.
Προς τον σκοπό αυτό, σχεδιάζεται να κινητοποιηθούν, για παράδειγμα, οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η ποινή της αναστολής λειτουργίας επιβαλλόταν σε 4-5 καταστήματα την ημέρα που δεν τηρούσαν τους κανόνες. Από τη στιγμή που το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε και περιλαμβάνει επταήμερη αναστολή λειτουργίας και πρόστιμο με την πρώτη παράβαση, τα προσωρινά αυτά «λουκέτα» αυξήθηκαν και έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 μέσα στις πρώτες έξι μέρες εφαρμογής του μέτρου (16-21 Ιουλίου).
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν από πάρτι και άλλες εκδηλώσεις σε δημοφιλή στη νεολαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tik Tok, επίσης αξιοποιούνται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ στη «μάχη» έχει μπει και η χρήση drones.
Τα κίνητρα στους νέους, με το Freedom Pass, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς από τις 28 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις ηλικίες 18-25 ετών, κλείστηκαν σχεδόν 280.000 νέα ραντεβού από πολίτες της ηλικιακής αυτής ομάδας. Αλλα κίνητρα χρηματικού χαρακτήρα δεν εξετάζεται να δοθούν, εξετάζονται ωστόσο μια σειρά από νέες διευκολύνσεις, όπως, π.χ., η είσοδος στα πανεπιστήμια χωρίς διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό.
Έκκληση στους δασκάλους
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε γηροκομεία συζητείται έντονα να προχωρήσει και στους εκπαιδευτικούς, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Το ποσοστό εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές είναι αρκετά υψηλό, στο 76%.
Εντούτοις, αυτό σημαίνει ότι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, που είναι εκτεθειμένοι δηλαδή στο να νοσήσουν, αντιστοιχούν σε 20.000 τμήματα στα σχολεία όλης της επικράτειας, ένα ρίσκο που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση στη διαμόρφωση της οριστικής απόφασης.
«Καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», ήταν η έκκληση που απηύθυνε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: parapolitika.gr