Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη.
Όπως έγινε γνωστό είναι με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, από την 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τι εισηγήθηκε για τις μάσκες
Οι μάσκες σε κάθε περίπτωση παραμένουν ως έχουν.
Η επιτροπή θα εξετάσει ξανά το θέμα της μάσκας και αργότερα θα τεθεί “επί τάπητος” το τι θα γίνει από 1η Ιουνίου.
Παράλληλα εισηγήθηκε κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα του τουρισμού με ενδεικτικό το ζήτημα της υποδοχής στα ξενοδοχεία.
Υποχρεωτική θα παραμείνει η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον για ολόκληρο τον Μάιο ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα κρίνει τις αποφάσεις από Ιούνιο και μετά, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ορισμένα μέτρα, τόνισε ο κ. Πλεύρης θα ανασταλούν όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC. Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.
Πλήρως προετοιμασμένη η Ελλάδα για την ηπατίτιδα σε παιδιά
Για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στο εξωτερικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη «και για τα χειρότερα» εάν χρειαστεί να διαχειριστεί τυχόν περιστατικά.
Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν πλήρως όλες τις αναφορές που έρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν κρούσματα. Πρόσθεσε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η εν λόγω ηπατίτιδα δεν προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις, αλλά στις λίγες σοβαρές περιπτώσεις, έχει οδηγήσει μεταμοσχεύσεις.
Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα σε Ρώμη και Παλέρμο για μεταμοσχεύσεις σε μικρά παιδιά.