Οκτώ συνεδριάσεις χρειάστηκε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας προκειμένου να εκδώσει την ετυμηγορία του για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, , τον Μάιο του 2020. Η απόφαση-καταπέλτης για την 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα ενδεχομένως να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον. Κι αυτό καθώς ομόφωνα το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εν λόγω επίθεση με βιτριόλι στοιχειοθετεί το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και όχι αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Η 36χρονη καταδικάστηκε στην ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Επιπλέον, καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της απείθειας, με αποτέλεσμα η κατά συγχώνευση ποινή που της επιβλήθηκε να ανέρχεται σε 15 έτη και τρεις μήνες.
Η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία υποδέχθηκε με συγκίνηση την ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ στην αποκατάσταση της υγείας μου», ανέφερε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, προσθέτοντας: «Ελπίζω όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό μου τη δύναμη και την ελπίδα να μη φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί και να τον βοηθήσω».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου εμφανίστηκαν και οι δικηγόροι της Ι. Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας και Νίκος Αλεξανδρής. «Από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό το έγκλημα, είχα αναφέρει ότι όποιος το έκανε σκοπό είχε να σκοτώσει αυτήν την κοπέλα», τόνισε ο κ. Λύτρας, ενώ ο κ. Αλεξανδρής έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα για την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς κρίθηκε ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας». Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης της 36χρονης, Σάκης Κεχαγιόγλου, επέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι ο σωστός νομικός χαρακτηρισμός της πράξης της είναι αυτός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αναφερόμενος και στην πρόσφατη επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη. «Γιατί στον ιερωμένο που έριξε δύο λίτρα βιτριόλι στους μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της Εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου, ήθελε να την τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους, αν ήθελε, να τη σκοτώσει».
«Η κατηγορουμένη είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια»
Η 36χρονη κατηγορουμένη υποδέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου χωρίς να δείξει κάποιο συναίσθημα, παραμένοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σιωπηλή. Δεν αντέδρασε ούτε καν όταν οι φίλες της Ιωάννας, μετά το πέρας της συνεδρίασης, την αποκάλεσαν «τέρας».
Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πως η κατηγορουμένη είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και την αντιμετώπισε με τη δέουσα αυστηρότητα. Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να παραμείνει η Εφη Κακαράντζουλα στη φυλακή μέχρι το Εφετείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δράσης της κατηγορουμένης και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισής της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή της παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με τον 40χρονο, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και, αν αφεθεί ελεύθερη, είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα».
Ο εισαγγελικός λειτουργός, αλλά, όπως καταδεικνύει και η απόφαση του δικαστηρίου, και οι δικαστές και οι ένορκοι πείστηκαν ότι η 36χρονη επιδίωκε τον θάνατο της Ιωάννας. «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμα και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.
Βέβαια, ο χρόνος που θα παραμείνει η 36χρονη στη φυλακή είναι πολύ μικρότερος, με τον δικηγόρο της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολο Λύτρα, να εκτιμά πως η 36χρονη, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή καλή διαγωγή και μεροκάματα μέσα στη φυλακή, υπάρχει περίπτωση να αποφυλακιστεί σε περίπου πεντέμισι χρόνια.
Πηγη: parapolitika.gr