Επιμένει ο Μητροπολίτης Δωδώνης: Να τεθούν σε αργία οι αντιεμβολιαστές ιερείς

Τι είπε για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ιερά Σύνοδο

«Δεν είναι υπερβολή, το να πάει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Άλλωστε υπάρχουν και τρέχοντα θέματα τα οποία μπορεί να συζητήσει απευθείας με τον αρχιεπίσκοπο, αλλά είναι καλύτερα στη Σύνοδο, για να ακούσει τις απόψεις και των άλλων», τόνισε ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

 

 

 

«Ο κάθε πρωθυπουργός και η κάθε κυβέρνηση, είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι και υποχρεωμένοι αφού εκφράζουν τη βούληση του ελληνικού λαού, να σέβονται και την εκκλησία», επεσήμανε, ενώ ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται ότι δεν μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο σε ένα κοσμικό κράτος, διερωτήθηκε «που είναι το μεμπτό;».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι μεν κράτος δικαίου, αλλά είναι και χριστιανικό, καθώς οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι, «εκτός από κάποιους που είναι καθολικοί ή και μουσουλμάνοι, που είναι ελεύθεροι οι άνθρωποι να πιστεύουν όπου θέλουν».

«Πού είναι το μεμπτό»

«Επομένως, πού είναι το μεμπτό, ένας ορθόδοξος πρωθυπουργός να συνεργάζεται με την Εκκλησία», αναρωτήθηκε, φέρνοντας ως παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή – οποίος είπε πει το 1963 ότι δεν χρειάζεται παπάδες για να φτιάξει την Ελλάδα, αλλά μηχανικούς και γεωπόνους – και του Γεωργίου Παπανδρέου ο οποίος στις εκλογές του 1964 πήρε 52,7% με την Ένωση Κεντρώων, αφού προηγουμένως είχε δώσει αυξήσεις στους παπάδες και στους δικαστικούς.

«Όταν λέμε η εκκλησία, μιλάμε για τον λαό. Όταν μια κυβέρνηση σέβεται την εκκλησία, εννοώντας ότι σέβεται και την πίστη του κόσμου, τότε έχει απήχηση. Μη ξεχνάμε ότι είναι και 10.000 οικογένειες οι παπάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο – και ειδικά για το ζήτημα για τους 10.000 ιερείς – ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι η Εκκλησία δεν ζητά να διοριστούν και άλλοι ιερείς, απλώς θέλει να κατοχυρωθούν οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει και άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, αλλά δεν πρόκειται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ των Μονών και των κληροδοτημάτων. Όπως εξήγησε, όταν αφήνει κάποιος την περιουσία του, δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται ΕΝΦΙΑ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το κληροδότημα που προορίζεται για τη στήριξη των φτωχών.

Μήνυμα στους αντιεμβολιαστές ιερείς

«Στους ναούς, δεν έχουμε προσωπικό να ελέγξουμε τους ανθρώπους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε ο μητροπολίτης Δωδώνης. «Εμείς έχουμε πανήγυρη αυτή την εβδομάδα, του Αγίου Διονυσίου. Έχουμε λάβει μέτρα, δεν θα μπαίνει κανείς χωρίς μάσκα, θα υπάρχουν κενές θέσεις δίπλα στους πιστούς, δεν θα είναι περισσότεροι από τα καθίσματα, δεν θα κάνουμε λιτανεία για να μην υπάρχει συνωστισμός κτλ. Αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικά τεστ», υποστήριξε.

Για τους αντιεμβολιαστές ιερείς, παραδέχθηκε, σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι «συνεχίζουν το βιολί τους, αλλά κάποια στιγμή οι χορδές θα εξαντληθούν, θα λασκάρουν. Μαζί με τους παπάδες, θα λασκάρει και το βιολί», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε δυνατότητα να παραμερίσουμε τους αντιεμβολιαστές, παρά μόνο με το κήρυγμα και με την πειθώ. Όμως, οι παπάδες που είναι αντιεμβολιαστές, μπορούν να τιμωρηθούν με αργία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο μητροπολίτης Ζακύνθου έχει θέσει ήδη σε αργία 10 ιερείς.

Λειτουργούν σαν τους Θεματοφύλακες

«Λένε βλακείες για εμβόλια από έμβρυα. Σας ρωτώ: Κάνει μεταμόσχευση κάποιος που έχει ανάγκη; Κάνει μετάγγιση αίματος; Πάει στο γιατρό; Παίρνει πενικιλίνη; Τι θα γινόμασταν αν δεν είχαν βγει τα εμβόλια για σοβαρές ασθένειες; Πρέπει να σοβαρευτούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως όταν κάνουν κήρυγμα οι αντιεμβολιαστές ιερείς, λειτουργούν σαν και αυτούς που απήγαγαν γυμνασιάρχη στην Πιερία.

«Το κράτος έπρεπε να έχει κάνει αυτό που είπα από την αρχή. Υποχρεωτικός εμβολιασμός προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα είχαμε τελειώσει», ανέφερε, σημειώνοντας πως «την απάντηση στη βία των αντιεμβολιαστών, πρέπει να τη δώσει το κράτος».