Έντονο προβληματισμός έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε Επαγγελματικά Λύκεια με θύτες μαθητές και θύματα συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα σχολικό περιβάλλον όπου κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, λόγω των φαινομένων βίας που έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη χώρα μας λειτουργούν 400 ΕΠΑΛ με 14.000 εκπαιδευτικούς και 110.000 μαθητές.
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ειδική δομή υποστήριξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ορίζοντας σε κάθε σχολείο έναν αρμόδιο εκπαιδευτικό, ειδικά επιμορφωμένο για να ασχολείται με το θέμα της βίας.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο «protothema.gr» ο γενικός γραμματέας του υπυοργείου Αλέξανδρος Κοπτσής. «Στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας μέσα στα σχολεία, με ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα ευαισθητοποίησης και πρόληψης της σχολικής βίας».
Όπως εξηγεί «θα υπάρχει ένας εκπαιδευτικός σε κάθε σχολείο που θα συντονίζεται με τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Εκπαίδευση και θα είναι αρμόδιος για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας».
Επίσης ο Σύλλογος Διδασκόντων θα ενημερώνει τα στελέχη της ειδικής δομής για όλα τα περιστατικά παραβατικότητας μέσα στην σχολική κοινότητα. Στόχος είναι η ευασθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε φαινόμενα βίας».
Τα περιστατικά
Στα περιστατικά που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα σε Εύοσμο και Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ήρθε να προστεθεί άλλο ένα σκηνικό βίας, στην Πάτρα αυτή τη φορά όπου oμάδα μαθητών, επιτέθηκε πετώντας πέτρες και πορτοκάλια σε μαθητές άλλου σχολείου την ώρα του διαλείμματος, περιστατικό που ανάγκασε τη διεύθυνση του γενικού λυκείου να ειδοποιήσει την αστυνομία.
Δράστες φέρονται να είναι μαθητές γειτονικού ΕΠΑΛ.
Επίσης, σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι καθηγητής χτύπησε μαθήτρια μέσα σε ΕΠΑΛ της Αττικής, χρησιμοποιώντας τη βία ως «μέσο συνετισμού».
O καθηγητής συνελήφθη στο πλαίσιο αυτοφώρου και στη συνέχεια απολύεται μετά την υπογραφή της καταγγελίας της σύμβασής του, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε την άμεση εκκίνηση της νόμιμης διαδικασίας, ώστε να αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Ετσι, συνήλθε άμεσα , το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), το οποίο εισηγήθηκε την καταγγελία σύμβασης του εκπαιδευτικού για ανάρμοστη συμπεριφορά.