ΕΟΔΥ: Χωρίς υγειονομικό προσωπικό μένουν οι δομές προσφύγων

Πάνω από 600 εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ δεν γνωρίζουν εάν και με ποιους όρους θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους

Αντί για πρωτοχρονιάτικες ευχές 350 περίπου εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, που εργάζονται σε προσφυγικές δομές, είδαν τον μισθό τους να μειώνεται και τις συμβάσεις τους να βρίσκονται στον «αέρα». Το πρόβλημα όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, αγγίζει συνολικά 670 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – Philos 2», που δεν γνωρίζουν εάν και για πόσο θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος).

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με στάση εργασίας στις 28 Δεκεμβρίου ζητώντας από τη διοίκηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ενώ παράλληλα διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και να διασφαλιστούν επαρκώς οι κατάλληλες υγειονομικές παροχές για τους πρόσφυγες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υγειονομική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ:

“Στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τον ερχομό του νέου έτους, οι περίπου 670 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – Philos 2», συνεχίζουν να μην γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν και για πόσο οι συμβάσεις τους.

Περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου συνάδελφοι εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος).

Με τη Διοίκηση να μην έχει ενημερώσει επίσημα – μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το κείμενο – για το μέλλον του προγράμματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος από 1/1 το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και όλος ο πληθυσμός που εξυπηρετείται στις προαναφερθείσες δομές να μείνει χωρίς αυτό το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται και οι μεταλλάξεις του ιού πολλαπλασιάζονται.