Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τα τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια -Θετικό μόλις το 0,23% των επιβατών

ΤΡΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τα μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στα αεροδρόμια.

Περίπου στο 25% των επιβατών αεροπορικών πτήσεων βγάζει το QR-code, χαρακτηρίζοντάς τους «κόκκινους» βάση των αυξημένων επιδημιολογικών στοιχείων των τόπων προέλευσής τους.

Σε 2,5 μέρες στα 27 αεροδρόμια της χώρας έχουν γίνει 15.263 μοριακά τεστ σε περίπου 80.000 επιβάτες. Την πρώτη μέρα είχαν γίνει 5.889 μοριακά τεστ, την δεύτερη 5.374 και χθες μέχρι το μεσημέρι 4.000. Από τα αποτελέσματα των 4.711 τεστ της «πρεμιέρας» των αεροπορικών πτήσεων, προέκυψαν 11 κρούσματα θετικών στην COVID-19, ένα ποσοστό της τάξης του 0,23%.

Από το σύνολο των μοριακών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν βγει τα αποτελέσματα περίπου στο 30%, καθώς εκκρεμούν αυτά 10.552 ταξιδιωτών που έχουν υποβληθεί στην εξέταση.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο πως το 90% και παραπάνω των μοριακών τεστ που έγιναν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων την ημέρα της πρεμιέρας, ήταν αρνητικό.

Αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι συγκρατημένα αισιόδοξα καθώς η αποτίμηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ροή εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν και στις οδικές μεταφορές και συγκεκριμένα σε επιβάτες οχημάτων που πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στη 1 και 2 Ιουλίου 2020.

Στο μεταξύ, αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι και οι επισημάνσεις σε ταξιδιώτες που έχουν υποβληθεί σε μοριακά τεστ και δεν τηρούν την επιβεβλημένη καραντίνα μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Το «καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε στην περίπτωση γυναίκας από την Σουηδία, η οποία εντοπίστηκε να κάνει βόλτες στην Αθήνα και δεν τήρησε την καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται υπό μετακόμιση στο νέο κτίριο της Λ. Κηφισίας, συνεχίζεται η λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία και δωμάτια καραντίνας.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στο cretapost.gr: «Λίγα λάθη αρκούν για να σημειωθεί έξαρση του κορωνοϊού» και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και τους κανόνες υγιεινής. Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για τον μεγαλύτερο φόβο που έχει αυτήν την περίοδο λέγοντας πως αυτό που φοβάται είναι «μήπως η καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μας δημιουργήσει μία υπέρμετρη αίσθηση ασφάλειας και αρχίσουμε να χαλαρώνουμε» υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε».