Ένταση στο κέντρο της Αθήνας μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας στο Κουκάκι

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, φθορές σημειώθηκαν σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ στην οδό Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι ενώ νωρίτερα κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Εξαρχείων.

Η ένταση προκλήθηκε μετά την αστυνομική βία στη διάρκεια εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι.

Ομάδα αγνώστων προκάλεσαν φθορές σε σούπερ μάρκετ, ATM τραπέζης και κατάστημα καφεστίασης επί της οδού Μητροπόλεως 80 στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγες ώρες αφού ο δήμος Αθηναίων στόλισε χριστουγεννιάτικο έλατο, μαζί με φωτάκια στην πλατεία Εξαρχείων, κάποιοι επιχείρησαν να το κάψουν.

Το δέντρο «καψαλίστηκε» αλλά τελικά διεσώθη.

Το περιστατικό κατέγραψε κάτοικος της περιοχής και στη συνέχεια δημοσίευσε φωτογραφία στο Facebook.

«Eνας ερασιτέχνης Νέρων φούντωσε με έναν αναπτήρα το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Εξαρχείων, έτρεξαν καταστηματάρχες το έσβησαν. Στέκει τώρα ελαφρώς καψαλισμένο, αντί φάτνης στη βάση του έχουν συγκεντρωθεί σκουπίδια – τα φωτάκια που είχαν τοποθετηθεί σε κορμούς δέντρων και κολόνες φυσικά ξηλώθηκαν ήδη».

«Η φωτογραφία ελήφθη πριν από λίγο υπό τους ήχους μιας δυσοίωνης άγνωστης μουσικής που ξερνούσε ένα ογκώδες μηχάνημα, θα έλεγα κασετόφωνο, αλλά μάλλον θα μελαγχολήσω με την ηλικία μου» αναφέρει η κάτοικος της περιοχής.

Η ένταση σημειώνεται λίγες ώρες μετά την ασύμμετρη αστυνομική βία που ασκήθηκε στη διάρκεια εκκένωσης κτιρίων κατάληψης στο Κουκάκι.

Η γυναίκα που είδε τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στον άνδρα και τον γιο της, κάνοντας λόγο για εμπόλεμη κατάσταση.

«Κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι, κατέβηκε ο σύζυγός μου, ήταν τα ΜΑΤ. Του είπαν να περάσουν μέσα από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό». Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο σύζυγός της ρώτησε τους άνδρες των ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα και όταν του απάντησαν αρνητικά, τους είπε πως αν φέρουν χαρτί εισαγγελέα, θα τους άφηνε να περάσουν.

«Ήμασταν στα παράθυρα και κοιτάζαμε τι γινόταν, κι εμείς και τα παιδιά μας. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα και ανέβηκαν ο άνδρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ήταν τα ΜΑΤ στην ταράτσα μας», συνέχισε την καταγγελία της η γυναίκα, σημειώνοντας πως ρώτησαν ξανά τα ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα.

«Σε απάντηση τους πλακώσανε, τους έβαλαν κάτω και τους τρεις, τους δέσανε τα χέρια και τους πλακώσανε στο ξύλο! Εγώ ανέβηκα να δω τι συμβαίνει και με απείλησαν. Μου είπαν φύγε, κλείσουν μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα! Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατο το κεφάλι του γιου μου», τόνισε η ίδια.

Τη δική της εκδοχή για τα περιστατικά ωμής βίας αστυνομικών, κατά την τριπλή επιχείρηση στο Κουκάκι, δίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέων επεσήμανε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του προς τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το εσωτερικό των κτιρίων, τα αντικείμενα που εκτόξευσαν καταληψίες κατά των αστυνομικών αλλά και την «παγίδα με καρφιά» που είχαν κατασκευάσει για να αποτρέψουν τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν σε ένα από τα κτίρια.