Ένωση Δικαστών: Η Δικαιοσύνη στοχοποιείται συνέχεια από μερίδα του Τύπου

«Η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων»

Για «μεθοδευμένη και συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης» και για «αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται με ενδεχόμενες σκοπιμότητες», από μερίδα του Τύπου, κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της.

 

Η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, από ορισμένη μερίδα του Τύπου, μία μεθοδευμένη και συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης, υπό το πρόσχημα καθυστερήσεων στην απονομή της, που λαμβάνουν, μάλιστα, τη μορφή απόλυτων γενικεύσεων, με κάθε ευκαιρία».

Γενικεύσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, «που αποτυπώνονται, χωρίς την παράθεση στοιχείων από τη βάση δεδομένων όλων των δικαστηρίων της χώρας, η έλλειψη των οποίων αποδεικνύει τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται και τις σκοπιμότητες, που, ενδεχομένως, ενυπάρχουν».

Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, αναφέρει ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΕΔΕ που έγινε στην Πύλο στο ξενοδοχείο Costa Navarino, παρουσιάστηκαν «συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν άλλου είδους εικόνα από αυτή, που επιχειρείται να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με γενικόλογες ανακρίβειες», χωρίς ωστόσο αυτά τα στοιχεία να έχουν δημοσιοποιηθεί.

Δεν παραλείπει, ακόμα, η ΕΔΕ, εμμέσως πλην σαφώς, να αναφερθεί στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει η μεγάλη βραδύτητα της Δικαιοσύνης, που φτάνει μέχρι σημείου αρνησιδικίας, κάτι που έχει επισημανθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ( ΣΕΒ ), την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους, κ.λπ., αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ασφαλώς και η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί βασική επιδίωξη για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Θεσμική, ωστόσο, αποστολή της Δικαιοσύνης αποτελεί η περιφρούρηση των ατομικών ελευθεριών ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όπως επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου.

Έργο, που απαιτεί μόχθο και χρόνο για την μελέτη της υπόθεσης του κάθε Πολίτη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των Δικαιωμάτων του.

Η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακοίνωση υπογράφεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης, εφέτη Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη.

 

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, από ορισμένη μερίδα του Τύπου, μία μεθοδευμένη και συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης, υπό το πρόσχημα καθυστερήσεων στην απονομή της, που λαμβάνουν, μάλιστα, τη μορφή απόλυτων γενικεύσεων, με κάθε ευκαιρία. Γενικεύσεων, που αποτυπώνονται, χωρίς την παράθεση στοιχείων από τη βάση δεδομένων όλων των Δικαστηρίων της χώρας, η έλλειψη των οποίων αποδεικνύει τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται και τις σκοπιμότητες, που, ενδεχομένως, ενυπάρχουν. Στο πρόσφατο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας παρουσιάστηκαν από την Ένωση μας συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν άλλου είδους εικόνα από αυτή, που επιχειρείται να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με γενικόλογες ανακρίβειες.

Ακόμη και οι ελλείψεις των κτιριακών υποδομών σε δικαστικές αίθουσες, που αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας επιχειρείται να μετατεθούν στους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με συνεχείς προτάσεις της, επιχειρεί να συμβάλλει, μέσα στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι στον εκσυγχρονισμό κάθε τομέα του δικαιοδοτικού συστήματος της χώρας, ενώ κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι συχνές νομοθετικές αλλαγές σε βασικά νομοθετήματα δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου.

Ασφαλώς και η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί βασική επιδίωξη για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Θεσμική, ωστόσο, αποστολή της Δικαιοσύνης αποτελεί η περιφρούρηση των ατομικών ελευθεριών ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όπως επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου.

Έργο, που απαιτεί μόχθο και χρόνο για την μελέτη της υπόθεσης του κάθε Πολίτη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των Δικαιωμάτων του.

Η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων».