Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.
Οι μεταλλάξεις έφεραν πιο κοντά την τρίτη δόση
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή -κυρίως- τις μεταλλάξεις εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, ενώ τόνισε πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.
Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.
Το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.
Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο γγ. Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση.
Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με μια τρίτη δόση στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές Μονάδες.
Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, «άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία».
Τα κριτήρια για διεύρυνση της τρίτης δόσης
Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου, οι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου. Από τα τέλη του μήνα, στη λίστα των ομάδων που θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση προστίθενται οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.
Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, βασικός παράγοντας της απόφασης αυτής ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε εμβολιασμένους με την πάροδο των χρόνων, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα που φαίνεται πως αποδυναμώνει την ανοσιακή απόκριση, αναφορικά με την ήπια λοίμωξη.
«Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο» σημείωσε για να προσθέσει πως: «Τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».
Όπως είπε, ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα, η οποία άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν στο 48%.
Παράλληλα, μελέτες από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών δείχνουν ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
«Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Γιατί προκρίνεται η τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Σε ό, τι αφορά τους υγειονομικούς, το βασικό κριτήριο της Επιτροπής αφορά στην αυξημένη έκθεση στον ιό.
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη», είπε η καθηγήτρια.
Όπως εξήγησε, αν θέλουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό μεταξύ των υγειονομικών είναι ανάγκη να μειώσουμε τη λοίμωξη και των ασυμπτωματικών.
«Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Γιατί ξεκινά η χορήγηση χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης ξεκινά στην Ελλάδα χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη ενημέρωση είχε αναφερθεί ότι η χώρα μας θα περίμενε να δοθεί το «πράσινο» φως από τον ευρωπαϊκό οργανισμό.
Τόσο η κ. Θεοδωρίδου, όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσαν ότι η έγκριση αυτή αναμένεται σύντομα, και ανέφεραν ότι χορήγηση τρίτης δόσης έχουν ξεκινήσει και άλλες χώρες στους άνω των 60 ετών.
Η κ. Θεοδωρίδου, ανέφερε ακόμα πως φυσικά ενδιαφερόμαστε για την έγκριση του ΕΜΑ, αρκεί αυτή να έρθει γρήγορα προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι που εάν εμβολιαστούν είτε δεν θα νοσήσουν είτε δεν θα νοσήσουν σοβαρά.
Τέλος ανέφερε πως η λίστα για την τρίτη δόση θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, βάσει των ατόμων που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.
Στάση αναμονής για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό
Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης εξήγησε τη σημασία της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα άνω των 65 ετών και υγειονομικούς.
«Εμείς οι υγειονομικοί κάποια στιγμή λόγω του υψηλού φορτίου που δεχόμαστε θα πρέπει να κάνουμε μια τρίτη δόση η οποία έχει δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο κ. Τζουβελέκης σημείωσε ωστόσο πως «αναμένουμε και νεότερα δεδομένα από μελέτες που θα βγουν σε περίπου δύο μήνες με το πολυδύναμο εμβόλιο της Pfizer το οποίο θα στοχεύει συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Δέλτα».
Για τον καθηγητή «είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τον γενικότερο πληθυσμό. Να μην χαραμίσουμε μια τρίτη δόση που μπορεί να αυξήσει και ενδεχόμενες μικροεπιπλοκές του εμβολίου γιατί η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ως και ένα έτος».