Το βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας αποκαλύπτει ο Διευθυντής της Frontex

«Κράτη όπως η Τουρκία ή η Λευκορωσία εκμεταλλεύονται την κατάσταση και τις μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση»

Ο Fabrice Leggeri, διευθυντής της υπηρεσίας Frontex, υπεύθυνο για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, αρνείται την ύπαρξηκινδύνου μαζικών αφίξεων μεταναστών από το Αφγανιστάν, χωρίς να παραβλέπει το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης της μεταναστευτικής ροής. Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι κράτη όπως η Τουρκία ή η Λευκορωσία εκμεταλλεύονται την κατάσταση και τις μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση, γράφει η εφημερίδα Le Parisien (Nicolas Jacquard).

 

Στην συνέντευξη του, ο διευθυντής της υπηρεσίας καλείται -μεταξύ άλλων- να σχολιάσει τις κατηγορίες που έχει δεχθεί ο οργανισμός τον οποίο υπηρετεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκειμένου να μην έχουν την ευκαιρία οι μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Απαντά επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί δεν είναι ίδια με αυτή στον ιταλικό νότο.

«Η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μερικές φορές μόνο 800 μέτρα. Τα σκάφη προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα πάση θυσία, μερικές φορές με το κόστος περίπλοκων ελιγμών». «Βρισκόμαστε σε καθεστώς θαλάσσιας αναχαίτισης, το οποίο έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα ​​από το θέμα των «push-back», η Τουρκία έχει ασκήσει μερικές φορές “push-ins”» αναφέρει ο Fabrice Leggeri.

Ερωτηθείς εν συνεχεία εάν η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα, απαντά: «Εδώ και ένα χρόνο προσδιορίσαμε αυτό που ονομάζουμε υβριδική απειλή, δηλαδή όταν ένα μη ευρωπαϊκό κράτος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία το έκανε τον Φεβρουάριο του 2020. Οι τουρκική ακτοφυλακή εθεάθην να ωθεί μετανάστες προς στις ελληνικές ακτές».