Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην προκλητική στάση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Tην ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται συστηματικά από οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης

Nέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία, καθώς για ακόμη μία φορά αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω της στρατιωτικοποίησής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα αναμένεται να απαντήσει στην εν λόγω πρόκληση με επιστολή της Μονίμου Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, ενώ η αντίδραση της Αθήνας αναμένεται να κινηθεί σε δύο πεδία.

 

Καμία σύνδεση κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης

Ειδικότερα, το πρώτο βήμα της Αθήνας θα έχει να κάνει με την νομική πτυχή του ζητήματος, καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης. Συγκεκριμένα, το τουρκικό επιχείρημα είναι έωλο, καθότι δεν παραχωρείται πουθενά στον κόσμο κυριαρχία υπό όρους. Στη συνέχεια, διιπλωματικοί κύκλοι σχολίασαν χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η νομολογία που επικαλείται η Άγκυρα είναι εντελώς άσχετη και ανιστόρητη. Υπό αυτή την έννοια το νομικό αφήγημα της Τουρκίας δεν στέκει.

Το δεύτερο πεδίο απάντησης, είναι το πολιτικό, αυτό δηλαδή που επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Δεν νοείται η Τουρκία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά και έχει θέσει casus belli εδώ και δεκαετίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Tην ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται συστηματικά από οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης, και όπως φάνηκε σήμερα από τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας για σύγκλιση.

 

Διερευνητικές…δύο ωρών

Ούτε δύο ώρες δεν κράτησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, οι δυο πλευρές δεν μπήκαν στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά σε «ήπια θέματα», όπως οι μεταφορές. Έγινε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, άλλα τίποτε νεότερο, ενώ η επόμενη συνάντηση των δυο πλευρών δεν έχει οριστεί.